UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Всеукраїнське опитування" Зеленського незаконним вважають 23% громадян – опитування "Рейтингу"

Позитивно до проведення такого опитування в день місцевих виборів ставляться 43% українців.

Про те, що президент Володимир Зеленський вирішив паралельно з місцевими виборами 25 жовтня провести “всеукраїнське опитування” знають 70% українців, йдеться у результатах опитування Соціологічної групи “Рейтинг”. З них 35% зазначили, що добре знають про опитування, а ще 35% - щось про нього чули. Взагалі нічого не знають про нього 29% опитаних.

При цьому відносно вищий рівень обізнаності щодо ініціативи Зеленського фіксується серед мешканців обласних центрів та Києва, старшого населення, виборців партії “Сила і честь”, “Європейської солідарності”, партії Шарія та “Свободи”.

Позитивно до проведення “всеукраїнського опитування” у день виборів ставляться 43% респондентів. Ще 30% зазначили, що нейтрально ставляться до такої ініціативи, а 25% - негативно.

Відносно гірше ставляться до ідеї Зеленського кияни та жителі Галичини, старші опитані, виборці партії “Європейська солідарність”. Позитивно цю ініціативу сприймають молодші опитані та симпатики партії “Слуга народу”.

Також 63% громадян розповіли, що вважають “всеукраїнське опитування” законним. Протилежної думки притримуються 23% респондентів. При чому незаконним опитування Зеленського у своїй більшості вважають лише прихильники “Європейської солідарності”. Виборці інших партій у своїй відносній більшості вважають опитування законним.

Дослідження провели 20-21 жовтня серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Всього опитали 4000 респондентів за допомогою методу опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing, телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 1.5%

Зазначимо, що згідно з опитуванням New Image Marketing Group, проведення “всеукраїнського опитування” підтримують 59% українців, а протилежної думки притримуються 36%. При чому взагалі не чули про ініціативу Зеленського 5% опитаних. У дослідженні також йдеться про те, що більшість громадян, які підтримують проведення опитування – це молодь. А от більшість противників, навпаки, відносяться до старшого покоління.

Водночас за даними опитування КМІС, результатам “всеукраїнського опитування” не довірятимуть 40,7% українців. Довірятимуть опитуванню Зеленського 43% опитаних. Найбільшою довірою "всенародне опитування" користується серед виборців партії "Слуга народу". При цьому взяти участь в опитуванні планують 54,6% опитаних.

Читайте також: У поліції закликають не застосовувати насильство до волонтерів, які будуть проводити опитування Зеленського

Нагадаємо, 13 жовтня в ефірі низки українських телеканалів і в YouTube з'явилося відеозвернення Володимира Зеленського до громадян, в якому він анонсував проведення 25 жовтня "загальнонаціонального опитування". За його словами, воно повинно стати першим кроком до проведення всеукраїнського референдуму.

Щоправда чинного закону про референдум в Україні зараз немає. Відповідний документ, ухвалений за часів Януковича, Конституційний суд визнав таким, що не відповідає Основному закону. А законопроект, ініційований самим Зеленським, “Про народовладдя через всеукраїнський референдум” досі перебуває на розгляді у Верховній Раді.

В Офісі президента стверджують, нібито у цього опитування “не буде прямих юридичних наслідків”, на відміну від законного референдуму.

У Комітеті виборців України зазначили, що процедура проведення всенародного опитування в день голосування не передбачена Виборчим кодексом і грубо суперечить йому. У Центральній виборчій комісії наголосили на тому, що займаються виключно організацією місцевих виборів і у підготовці “загальнонаціонального опитування” участі не беруть.