UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні з’явиться електронний музей збройної агресії РФ у Криму та Донбасі

Перший тематичний блок е-музею буде присвячений окупації українського півострова.

В Україні з’явиться перший електронний музей збройної агресії РФ проти нашої країни, повідомляє Офіс генерального прокурора.

Сьогодні заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов підписав Меморандум про співпрацю Офісу генпрокурора з Українським інститутом національної пам’яті, представництвом президента в АР Крим, Міжнародним фондом «Відродження» та  Центром дослідження безпекового середовища «Прометей», котрі займаються реалізацією проєкту.

Електронна платформа міститиме дані про ключові події і факти щодо перебігу міжнародного збройного конфлікту, серйозних порушень принципів міжнародного гуманітарного права та прав людини в тимчасово окупованих Криму та Донбасі.

Інформація буде доступна українською та англійською мовами. Перший тематичний блок е-музею буде присвячений окупації Криму.

Основу порталу складуть напрацювання прокурорів Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, регіональних прокуратур Донеччини, Луганщини та Криму. А також фото-, відеоінформація, дані з відкритих джерел та свідчення, задокументовані неурядовими організаціями.

Поява платформи з доказами російської агресії проти України є одним з етапів реалізації принципів перехідного правосуддя. Вона також надає можливість широкого міжнародного розголосу про злочини РФ на окупованих територіях України.

«Правоохоронні органи і органи прокуратури разом з правозахисними організаціями доклали і продовжують докладати максимум зусиль для фіксації та розслідування всіх воєнних злочинів та злочинів проти людяності в умовах відсутності доступу до територій, де вони відбуваються. І цей проєкт – продовження нашої спільної роботи та можливість розповісти правду, право на яку має кожен громадянин України», - зазначив Мамедов.

На думку заступника генпрокурора, електронний формат роботи музею є вдалою ідеєю, адже дозволяє сучасним і доступним способом розказати та показати обставини вчинення злочинів, відновити хронологію подій, пояснити причини і умови виникнення збройного конфлікту, його наслідки.

«Завдяки одному кліку будь-яка людина в будь-якому куточку світу зможе дізнатися, що насправді відбувається в Україні вже сьомий рік поспіль», - підсумував він.

Читайте також: Офіс генпрокурора України залучатиме міжнародних експертів для розслідування воєнних злочинів – Мамедов

Раніше заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов дав розлоге інтерв’ю ZN.UA.

Як покарати агресора? Хто судитиме вище керівництво РФ за порушення міжнародного гуманітарного і кримінального права? Чи будуть покарані ті, хто став на бік агресора й окупанта? Що робить Україна для того, щоб покарання стало невідворотним? Читайте у першій частині інтерв'ю Тетяни Силіної із Гюндузом Мамедовим.

Як застосовуватиметься принцип невідворотності покарання до російських найманців та інших військових? Чи будуть покарані українські громадяни, які отримали російський паспорт на окупованих територіях? Де можуть судити вище керівництво Росії за воєнні злочини і злочини проти людяності? Про це читайте у другій частині інтерв'ю.