UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українська мова більше не має статусу "державної" на окупованих територіях

Угруповання "ДНР" внесли зміну до своєї "конституції".

Окупаційна влада "ДНР" вирішила, що українська мова більше не матиме статусу "державної" на тій захопленій частині Донецької області, яку контролюють російські гібридні сили. Рішення винесли на на пропозицію ватажка "ДНР" Дениса Пушиліна, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на сепаратистські ресурси.

Відтепер, за рішенням самопроголошеної так званої "Народної ради ДНР" російська мова стала єдиною "державною" на захоплених бойовиками територіях.

"Встановлення російської мови як державної сприятиме примноженню і збагаченню духовної культури держави, зміцненню міждержавних зв'язків. У сучасних реаліях при встановленні статусу ДНР і необхідно враховувати інтенсивність інтеграційних процесів між ДНР і РФ", – заявив Пушилін.

Досі на території, контрольованій підтримуваними Росією бойовиками, українська мова формально зберігала статус державної.

Раніше DT.UA повідомляли, що за результатами опитування КМІС, 33% українців підтримують право російськомовних громадян на шкільну освіту російською мовою. Водночас 37% українців вважають, що держава має забезпечити російськомовних громадян правом спілкуватися з чиновниками російською мовою по всій території України.

Як питанння мови, амністії та змін в конституцію можуть вплинути на подальший вектор розвитку України та що українська влада може вивчити з досвіду Придністров'я читайте у статті Євгенія Єніна "Придністровські уроки для України".