UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українцям обіцяють виплатити лікарняні по догляду за хворими на COVID-19 родичами

Кабмін просить українців залишатися на самоізоляції в разі прояву симптомів захворювання.

Кабмін обіцяє українцям відшкодувати лікарняні, які вони оформляють для догляду за хворими на коронавірус родичами. Про це на засіданні Кабміну заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Якщо член вашої родини хворий - залишайтеся на самоізоляції, беріть лікарняний, держава оплачує їх. Ми відшкодуємо всі лікарняні. Дуже важливо залишатися на самоізоляції, якщо хтось в родині хворий, щоб запобігти поширенню COVID-19", - сказав Шмигаль.

Раніше у Фонді соцстрахування заявили про те, що в жовтні кількість оформлюваних лікарняних листів зросла на 50%, сума витрат за лікарняними зросла на 38,7% або на 334,7 млн грн. У жовтні виплачено українцям 1,2 мільярда гривень.

У МОЗ назвали легкі симптоми коронавірусу, які підлягають амбулаторному лікуванню. Серед них температура до 38 градусів, яка збивається жарознижувальними засобами, нежить і сухий кашель, без ознак дихальної недостатності (утруднене дихання, збільшення частоти дихальних рухів), відсутність шлунково-кишкових проявів, змін психічного стану.

Читайте також: Карантин вихідного дня не завадить проведенню футбольних матчів в Україні - Павелко

Нагадаємо, Кабмін затвердив постанову про карантин "вихідного дня", який почне діяти з суботи, 14 листопада.

У МОЗ також прогнозують, що складна ситуація з коронавірусом триватиме до квітня.

Чому українці ігнорують заходи безпеки, не дивлячись на вже очевидні небезпеки в зв'язку з пандемією коронавірусу; як впливають на нас карантинні обмеження і як вести себе в умовах тривалої невизначеності - про це редактор розділу «Соціум» Алла Котляр розмовляла з завкафедрою психіатрії, психотерапії та медичної психології НМАПО ім. Шупика, доктором медичних наук, професором Галиною Пилягіною «Невизначеність, Covid-19 і здоровий глузд» в ZN.UA.

Також про те, чому Україна програє в боротьбі з коронавірусом і їй не допоможе карантин «вихідного дня» читайте в статті Юлії Самаєвої "Анархія - мати епідемії".