UA / RU
Підтримати ZN.ua

Україна перейшла на зимовий час

Стрілки годинника перевели на годину назад о 4 годині ранку.

У ніч на 25 жовтня Україна перейшла на зимовий час. Стрілки годинника потрібно було перевести на годину назад о 4 годині ранку.

З урахуванням порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи з 1996 року, уряд України прийняв постанову ввести на території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад.

Незважаючи на те, що організм людини реагує на перехід на зимовий час краще, ніж на літній, він перебуває у стресовому стані. Тому існують рекомендації, яких необхідно дотримуватися, щоб адаптуватися до переведення стрілок годинника.

Читайте також: Місцеві вибори: список партій і основних кандидатів до Київради

З 2019 року в Євросоюзі планували скасувати переведення стрілок годинника. Згідно з опитуванням, 80% європейців висловилися проти переходу на літній і зимовий час, так як відчувають погіршення самопочуття в ці періоди. В Україні також планують відмовитися від переходу на літній час. Чотири десятиліття переходу на зимовий і літній час показали, що особливої користі економіці це не приносить, а здоров'ю, найчастіше, шкодить.

Однак пропозиція Європейської комісії Європарламент й Рада ЄС не погодили. Поки це питання відкладено до березня/жовтня 2021 року. Якщо Європейський Союз вирішить відмовитися від переходу на літній час, найімовірніше, Україна також приєднається до такого рішення.