UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Жовкві суд визнав куплений диплом студента «науковою творчою роботою» викладача

Рішення суду і позиція викладача свідчать про глибоке толерування академічної недоброчесності у суспільстві та повну відсутність системної боротьби із цим явищем.

Жовківський районний суд виправдав доцента Львівського національного аграрного університету (ЛНАУ) Олега Соколовського, який погодився написати дипломну роботу замість студента й отримав за це $400. Суддя Володимир Мікула погодився з аргументами науковця, що це був не хабар, а «оплата наукової творчої роботи».

Диплом за 400 доларів

Науковець викладав на кафедрі машинобудування ЛНАУ, у 2016 році був науковим керівником диплому студента-заочника з іншої кафедри. Соколовський запропонував студенту написати дипломну роботу замість нього за $500, однак згодом сторони змогли «домовитися» за меншу ціну.

У момент передачі грошей викладача затримала поліції, проти Соколовського порушили справу за статтею «хабарництво», пише Zaxid.net.

Суди різних інстанцій визнали Олега Соколовського винним, його оштрафували на 21,2 тисячу грн та заборонили бути  науковим керівником і приймати іспити у студентів.

Того ж року вирок отримав член екзаменаційної комісії Микола Когут, який взяв $200 хабара від того ж студента за успішний захист диплому. Його оштрафували на 17 тисяч грн і відсторонили від роботи на два роки.

Олег Соколовський не погодився з  вироком і подав апеляцію, а потім касацію, і домігся перегляду своєї справи.

На суді з перегляду справи був і колишній студент Соколовського, який підтвердив: викладач запропонував йому написати дипломну роботу та посприяти в успішному захисті за $500.

Лайфак з толерування академнедоброчесності

У суді Соколовський розповів, що йому були потрібні гроші для лікування батька, тож він запропонував студентові «співпрацю». Той начебто розповів викладачу, що не вміє креслити на комп’ютері, тож не зможе виконати диплом самостійно.

«Вважає, що викладач має право писати наукові роботи. Таку роботу він виконував в позаробочий час, не використовуючи обладнання установи, де працював.(…) Не вимагав неправомірну вигоду, а отримав кошти як оплату його наукової творчої роботи», - йдеться у рішенні суду.

На думку викладача, студент повинен захистити дипломну роботу, а хто її напише – не важливо. Якщо студент не хоче робити цього самостійно, текст дипломної роботи «може виготовити будь-яка інша особа».

Суддя Мікула став на бік викладача: на його думку, злочином можна було б вважати намагання Соколовського вплинути на позитивну оцінку за дипломну роботу. Однак як науковий керівник, а не член екзаменаційної комісії, той міг хіба що надати схвальний відгук на власну роботу.

Крім того, суддя вважає, що винним у справі є засуджений за хабар викладач Когут, який вже отримав покарання.

Олег Соколовський продовжує працювати доцентом кафедри машинобудування факультету механіки та енергетики ЛНАУ. У прокуратури є 30 днів на те, щоб подати апеляцію на рішення у його справі.

Читайте також: Уряд дозволив позбавляти ступеня бакалавра та магістра за плагіат у наукових роботах

ZN.UA неодноразово порушувало питання академічної доброчесності та боротьби із плагіатом. Втім, у нашій країні процес очищення академічної спільноти від недоброчесних представників залишається надійно заблокованим внаслідок скасування дії старої процедури позбавлення наукових ступенів і відмови затвердити нову нормативну базу. Докладніше читайте у статті Світлани Благодєтєлєвої-Вовк «Плагіат: чому за це нікого не карають».