UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трудові відносини: чи може працівник надіслати заяву про звільнення на е-мейл

Роз'яснення дали у Держпраці.

В Україні трудові відносини між працівником та роботодавцем регулюються відповідним законодавством. При звільненні з роботи працівник має підписати заяву. Фахівці Державної служби з питань праці розповіли, чи може роботодавець відмовити у звільненні, якщо заяву надіслано засобами електронних комунікаційних мереж. Про це пише видання sud.ua.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 КЗпП, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні.

Читайте також: Трудовий договір: що робити, якщо працівник не погоджується на певні умови

Роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник у разі, коли його заява про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу через:

Так, частиною 3 ст. 29 КЗпП визначено, що ознайомлення працівників з наказами (розпорядженнями), повідомленнями, іншими документами роботодавця щодо їхніх прав та обов’язків допускається з використанням визначених у трудовому договорі засобів електронних комунікаційних мереж з накладенням удосконаленого електронного підпису або кваліфікованого електронного підпису.

Читайте також: Захист прав: що треба знати при працевлаштуванні на перше місце роботи

«У трудовому договорі за згодою сторін можуть передбачатися альтернативні способи ознайомлення працівника, крім інформації, визначеної п. 4 ч. 1 ст. 29 КЗпП, що доводиться до відома працівників у порядку, встановленому ст. 29 КЗпП», – йдеться у повідомленні.

У Держпраці зазначили, що спосіб листування та процедура обміну документами засобами електронних комунікацій між працівником та роботодавцем повинна бути врегульована або трудовим договором, або колективним, або будь-яким документом, де зазначена відповідна можливість.

Так, у разі відсутності попередньої згоди сторін трудових правовідносин на обмін офіційними документами засобами електронного зв’язку, заяву доцільно подати (надіслати) у паперовій формі з оригінальним підписом автора документа, оскільки направлення заяви засобами електронного зв’язку не дає можливості іншій стороні встановити справжнє волевиявлення заявника.

Раніше ми писали, чи може роботодавець призупинити дію трудового договору з працівником, якщо підприємство знаходиться у місті, де немає бойових дій та воно працює.