UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тарифи на медпослуги в Україні потрібно підвищити у зв'язку з війною – експерт

Травм стало набагато більше і вони стали серйознішими, але фінансування лікарень для їхнього «безоплатного» лікування не збільшилося. 

У зв’язку з війною тарифи на медичні послуги потрібно переглянути і підвищити, заявила ексдиректорка департаменту моніторингу НСЗУ Оксана Сухорукова журналістці ZN.UA Аллі Котляр в інтерв’ю під назвою «НСЗУ досі не готова до війни. Чому страждають і лікарі, і пацієнти».  

За словами Сухорукової, існує кілька моделей розподілу коштів, які б відповідали викликам часу.

«Якщо на сьогодні знизилася потреба в послугах, а вона знизилася (згідно з пояснювальною запискою до проєкту держбюджету-2023, — на 6,7 мільйона громадян), то на це потрібно реагувати — передусім переглянути тарифи, підвищивши їх», – сказала вона. 

За словами експертки, середньозважений тариф виводився з довоєнної статистики. «Наприклад, раніше травми переважно були побутові або внаслідок ДТП тощо. Навіть опіки були простіші, їх було менше. Відповідно, і середньозважений тариф був нижчий. Сьогодні структура захворювань змінилася. Стало більше складних травм, політравм, ампутацій, опіків. А тариф не змінився. І це означає, що в лікарень банально не вистачає коштів, аби надати якісну і всебічну допомогу на справді безоплатній основі», – пояснює вона. 

Читайте також: США готові передати Україні допомогу ще на $1.1 млрд, зокрема 18 систем HIMARS – АР

При цьому, підкреслює Сухорукова, ні підходи, ні вимоги не змінюються. Бюджет ПМГ-2022 (держпрограми медичних гарантій) становив 157,3 млрд грн. Уже відомо, що у 2023-му він буде менший і становитиме 143 млрд грн.

«До війни у нас не вистачало анестезіологів. Ми розуміємо, що зараз у нас їх ще менше. Проте вимоги до контрактування не змінилися. І це може призвести до кількох наслідків: 1) лікарні не покажуть правду і робитимуть вигляд, що в них усіх вистачає; 2) лікарні покажуть правдиві дані, і їх не законтрактують; 3) неважливо, що покажуть лікарні, НСЗУ їх законтрактує, бо це політично доцільно. Політична доцільність може вимірюватися різними показниками — напругою в регіоні (але сьогодні це малоймовірно), впливовістю місцевого депутата чи керівника закладу, його зв’язками на політичному Олімпі, — або можна просто домовитися з кимось, хто приймає рішення: контрактувати чи ні. Плюсом до цього йде керованість закладами — бо в будь-який момент може прийти «моніторинг», і в будь-якої лікарні, що не відповідає вимогам (а ми не знаємо, скільки відповідають), можна забрати гроші», – пояснює експертка.

Також Сухорукова пояснила, чому модель щомісячного фінансування лікарень «1/12» не здатна реагувати на виклики часу.