UA / RU
Підтримати ZN.ua

Свідка нападу на Стерненка досі не допитали – адвокат

Очевидець подій намагався надати медичну допомогу Стерненку і Кузнєцову. Але за два роки правоохоронці досі не взяли у нього свідчення.

Слідчі органи за два роки з моменту нападу на громадського активіста Сергія Стерненка, під час якого був смертельно поранений нападник Іван Кузнєцов, досі не допитали очевидця тих подій. Свідок першим намагався надати медичну допомогу і Стерненку, і Кузнєцову – в обох були ножові поранення.

На думку адвоката Віталія Коломійця, через бездіяльність слідства важливі свідчення можуть бути знецінені. У коментарі ZN.UA захисник Сергія Стерненка прокоментував ситуацію.

"Якщо зараз почати проводити такі дії, шукати свідків і тільки зараз їх опитувати, то це значить навмисно знецінювати свідків. За два роки люди банально забувають деталі і нюанси. Будь-яка людина через два роки може плутатися у власних же свідченнях. В такому випадку завжди є можливість поставити під сумнів показання такого свідка.", - пояснив адвокат.

Він допустив, що слідчі дії навмисно гальмуються зацікавленими особами.

"У нас є чітке відчуття, що це напрям спеціально покривається. Можна подивитися в реєстрі справ обидва ці провадження. А для порівняння - інші резонансні справи. Там, де йде наступальна розслідування, то приймаються рішення щодо "особи 25", "особи 30". Тут же все завмерло на особах "5" і "6". А це один погано опитаний свідок і учасники", - зазначив Коломієць.

Таке положення справ є ненормальним з урахуванням того, ідентифікація свідка та його допит у стислі терміни не представляють великої складності для правоохоронних органів.

"Насправді, щоб уникнути будь-яких фальсифікацій, необхідно було оперативно пробити телефони всіх людей, які були в радіусі місця події. Де, хто і в який момент перебував. З точністю буквально до квадратного метра. Якщо у людини в смартфоні був підключений Інтернет, то це справа кількох годин", - підкреслив адвокат.

"У нашійсправ такі дії не проводилося", - додав він.

Докладніше читайте в матеріалі Інни Ведернікової "Підозра, що може підірвати Україну?" - інтерв'ю адвоката Віталія Коломійця ZN.UA.

Читайте також: Справа Стерненка: Лінія Подобєдова-Посувайла та їх зв'язку з правоохоронцями не опрацьовується

Напередодні Сергій Стерненко повідомив, що знає про наміри СБУ та Офісу генпрокурора оголосити йому про підозру в умисному вбивстві і відправити до СІЗО. Про підтримку активіста заявили ультрас у більш ніж 10 регіонах. Ввечері 6 травня у Києві та ще восьми містах України пройшли акції на підтримку Стерненка.

Увечері 24 травня 2018 року на одеського активіста Сергія Стерненко напали недалеко від його будинку двоє зловмисників. Під час зіткнення активіст отримав ножове поранення руки, а один з нападників – смертельне поранення в область живота. Стерененко стверджує, що завдав поранення нападникам ножем, який відібрав у них же.

Під час нападу на Стерненко був убитий 25-річний Іван Кузнєцов. Другого нападника – 30-річного Олександра Исайкула поліція відпустила в статуті свідка. Це було вже третє збройний напад на Стерненко. Під час першого він отримав різані рани, під час другого – вогнепальне поранення.

У жовтні 2019 року ГПУ забрала справу Стерненко з поліції і передала його в Головне слідче управління СБУ у зв'язку з можливою причетністю одеських поліцейських до організації нападу на активіста.

Докладніше читайте в статті оглядача ZN.UA Інни Ведерниковой "Справа Стерненко. Хроніки реваншу".