UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд знову залишив Андрія Антоненка в СІЗО

Юлія Кузьменко продовжує перебувати під цілодобовим домашнім арештом.

Суд в черговий раз відмовився пом'якшувати запобіжного заходу Андрію Антоненку та Юлії Кузьменко, яких прокуратура звинувачує у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

Суддя Шевченківського суду Оксана Голуб у вівторок, 23 березня, продовжили запобіжні заходу Антоненко, Кузьменко та Яні Дугарь ще на 60 діб - до 21 травня, передає «УНН».

Адвокати Антоненка наполягали на заміні тримання під вартою на особисте зобов'язання, а захист Кузьменко просив відпустити її з-під цілодобового домашнього арешту на поруки. Клопотання захисту суддя Голуб відхилила.

Андрія Антоненкп тримають к СІЗО вже 467 діб. Згідно з рішенням суду, термін утримання під вартою продовжили до 527 діб.

Читайте також: Резиденцію Зеленського пікетували з вимогою звільнити Стерненка й Антоненка

Журналіст Павло Шеремет трагічно загинув 20 липня 2016 року в результаті підриву автомобіля. Вибух стався о 7:45 ранку, коли журналіст виїхав з дому і проїхав кілька десятків метрів, на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка в Києві.

12 грудня 2019 року керівництво поліції повідомило, що у вбивстві Шеремета підозрюють дитячого кардіохірурга і волонтерку Юлію Кузьменко, рок-музиканта і бійця ССО Андрія Антоненка і військового медика Яну Дугарь. За версією слідства, мотивом вбивства була "дестабілізація суспільно-політичної ситуації". Вірогідних замовників у поліції назвати не змогли.

Печерський суд відправив Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Кузьменко та Антоненка взяв під варту без права внесення застави. Запобіжний захід підозрюваним обирав суддя Сергій Вовк, який у 2012 році відправив за грати Юрія Луценка. ЄСПЛ визнав той вирок політично вмотивованим.

Апеляційний суд Києва залишив запобіжні заходу без змін, проігнорувавши десятки бажаючих взяти Кузьменко й Антоненка на поруки й аргументи захисту щодо хибності наданих слідством доказів.

Згодом Кузьменко пом'якшили запобіжний захід до цілодобового домашнього арешту, а Дугарь відправили під нічний домашній арешт. Обох зобов'язали носити електронні браслети.

У вересні Шевченківський суд приступив до розгляду справи по суті за участю присяжних.

Колеги Шеремета з "Української правди" також засумнівалися в озвученій поліцією версії щодо мотивів вбивства.

Колишній заступник генпрокурора Віктор Чумак визнав, що « справа Шеремета» є політично мотивованою, а на прес-онференції за участю Авакова, Зеленського і Рябошапки фактично було порушено презумпцію невинуватості.