UA / RU
Підтримати ZN.ua

Степанов похвалився відправкою в Україну індійської вакцини від ковід

Навіть якщо багатостраждальна вакцинація все ж почнеться, не факт, що індійська вакцина не повторить долю «ізраїльської».

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов оприлюднив відео відвантаження до України партії індійської вакцини від коронавірусу Covishield (Oxford/AstraZeneca).

«Ось, бачите, друга палета», - окидаючи вантаж господарським «оком» камери, каже міністр.

Півмільйона доз вакцини із заводу-виробника в індійському місті Пуне доправлять до Мумбаї, звідки вантажним літаком відправлять до України із зупинкою в Стамбулі. Після прибуття препарат розподілять між регіонами, згідно з планом МОЗ.

«Під час транспортування буде дотримано всіх температурних вимог, які необхідні для збереження якості вакцин», - пообіцяв він.

Цього тижня Степанов полетів до Індії домовлятись про постачання вакцини від ковід. Україна залишається єдиною країною Європи, де досі не розпочалася вакцинація.

За словами очільника МОЗ, прем’єр-міністра та президента, переговори щодо постачання вакцин тривали з весни 2020 року. За цей час забезпечити населення вакцинами змогли не лише багаті країни.

У нашій країні, згідно з офіційними повідомленнями, кампанія з вакцинації мала стартувати 15 лютого – з першими поставками препарату в рамках ініціативи COVAX. Однак поставки відклали, разом із цими «попливли» і строки.

Oxford/AstraZeneca – це спільна розробка Оксфордського університету та британсько-шведської компанії AstraZenecа, що має потужності для виробництва в Індії. Вакцина проти COVID-19 випускається під назвою CoviShield, вона перекваліфікована ВООЗ та рекомендована до екстреного використання. Serum Institute постачає свою продукцію в 140 країн світу.

Читайте також: Шмигаль розповів, яким чином в Україні зберігатимуть та транспортуватимуть вакцину проти COVID-19

Нагадаємо, 24 грудня Степанов підписав Дорожню карту щодо проведення масової вакцинації від COVID-19 в Україні в 2021-2022 роках. Першими вакцини від ковід отримають медики, літні люди з групи ризику та військовослужбовці.

Однак анонсована владою вакцинація 15 лютого так і не почалася. Натомість у Верховній Раді того ж дня зареєстрували проєкт закону, що дозволяє звільнити директора НАБУ Артема Ситника – його відомство розслідує справу щодо закупівлі вакцин з імовірною переплатою. Хто ж насправді винен у зриві кампанії вакцинації? І як влада, вдаривши по НАБУ та Ситнику, тікає від відповідальності за провал вакцинації? Читайте в статті Алли Котляр «Запізнення ціною в життя» у ZN.UA.