UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соціальний захист: який передбачено для рідних зниклих безвісти

Пояснення дали юристи.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні зростає кількість осіб, які зникли безвісти. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, які є соціальні гарантії мають члени сім'ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин.

Читайте також: Родини зниклих безвісти: як їх підтримати

Відповідно до ч.4 ст.6 Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» члени сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, мають право на соціальний захист у порядку, визначеному законодавством України.

Він включає в себе наступне.

Всебічне розслідування обставин зникнення людини та її розшук

Відповідальні органи зобов’язані надавати інформацію про хід і результати розшуку людини членам її сім’ї.

Право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника

Непрацездатні родичі зниклих осіб мають право на таку пенсію, незалежно від того, чи був страховий (пенсійний) стаж у зниклої особи.

Вона нараховується за весь час, протягом якого зберігається правовий статус зниклої особи, від моменту внесення такої особи до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Близькими родичами та члени сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, в розумінні закону є:

Також над дитиною, обоє батьків якої визнані зниклими безвісти за особливих обставин, встановлюється опіка / піклування в порядку, передбаченому цивільним законодавством України.

Держава надає зниклій безвісти особі ряд гарантій:

Нагадаємо, як діяти, якщо зникла близька людина. Юристи опублікували алгоритм, яким потрібно скористатися у такій ситуації.