UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проти організаторів смертних вироків військовим із Британії та Марокко в Донецьку треба відкрити справи за порушення законів та звичаїв війни – Мамедов

Участь у бойових діях не є злочином. Це гарантовано іншою конвенцією — Гаазькою. 

Смертельні вироки, які контрольоване Кремлем угруповання “ДНР” винесло британцям Ейдену Асліну, Шону Піннеру та марокканцю Сааудуну Брахіму за службу у Збройних силах України порушують Женевську Конвенцію, повідомив експерт із міжнародного кримінального права, заступник генерального прокурора України у 2019–2021 роках Гюндуз Мамедов.

"Так званий «суд» над трьома іноземними громадянами: британцями Есліном та Піннером і марокканцем Саадуном є, безумовно, показовим. Однак цілком очевидно, що він не буде єдиним. Тож уже зараз проти всіх організаторів і виконавців «судових процесів» окупаційних адміністрацій РФ органи правопорядку України мають почати кримінальні провадження. У тому числі за ст. 438 — Порушення законів та звичаїв війни. Адже організатори та виконавці таких судилищ порушують базове право — право на справедливий суд, гарантоване Загальною декларацією прав людини та Женевськими Конвенціями. І маніпулюють найвищою мірою покарання — смертною карою, що є варварством. Та не має нічого спільного з правосуддям. Використання правосуддя суто з пропагандистською метою — це умисне нівелювання поняття справедливості та злочин проти правосуддя", - сказав у коментарі ZN.UA Гюндуз Мамедов у п'ятницю.

У твіті він наголосив, що участь у бойових діях не є злочином, що гарантовано Гаазькою Конвенцією 1907.

“Вироки” громадянам Великої Британії Ейдену Асліну, Шону Піннеру й громадянину Марокко Сааудуну Брахіму, винесені так званим “верховним судом ДНР”, порушують статтю 4 Женевської Конвенції, оскільки захист визначається приналежністю до Збройних сил, а не громадянством”, - твітнув Мамедов у п’ятницю.

Нагадаємо, британців Ейдена Асліна, Шона Піннера та марокканця Сааудуна Брахіма підконтрольний Росії суд в окупованому Донецьку визнав винними в найманстві та скоєнні дій, спрямованих на “повалення конституційного ладу республіки”. За повідомленнями в основному російських медіа, чоловіків засудили до страти. РосЗМІ посилаються на слова головуючого колегії "суду" Олександра Нікуліна.

Читайте також: Смертна кара в “ДНР” для іноземних добровольців: реакція світової спільноти

Раніше Офіс Генпрокурора розпочав досудове розслідування щодо терористів «ДНР» за вищезгаданим фактом винесення смертного вироку. 

Чи повинна Україна добиватися на міжнародному рівні визнання Росії державою-терористом? А може, краще — державою-спонсором тероризму? Яка різниця між цими термінами, і, взагалі, чи варто Україні витрачати сили й час на цей напрям боротьби з РФ? Читайте у статті Гюндуза Мамедова «Як нам правильно покарати Росію».