UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скасування інтернатів є умовою для вступу України до ЄС – Зеленська

Систему дитбудинків доведеться замінювати сімейним вихованням.

Однією з умов для вступу України до Євросоюзу є відмова від інтернатів. Їх необхідно замінити сімейним вихованням, заявила українська перша леді Олена Зеленська в інтерв'ю, опублікованому на сайті Офісу президента.

"Однією з умов для вступу до ЄС для нас є відмова від дитбудинків. Їх має замінити сімейне виховання. Як і багато країн Центральної та Східної Європи, Україна успадкувала систему великих інтернатних закладів для дітей та дорослих. Це пережиток російської системи", - розповіла дружина голови держави за підсумками переговорів із президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн.

Перша леді зазначила, що цей шлях пройшли майже всі країни у процесі набуття членства у Євросоюзі. Приклади цих держав та експертну допомогу з їх боку й використовуватимуть у впровадженні таких змін в Україні. Зеленська назвала цю реформу "подвійним викликом для держави", оскільки перехід здійснюватимуть під час війни.

Читайте також: Дуда певен: Україна відповідає умовам вступу до Євросоюзу

Раніше, нагадаємо, у західній пресі з'явилася інформація про те, що Євросоюз збирається "охолодити" очікування України щодо швидкого вступу до спільноти. За інформацією журналістів, проект підсумкової заяви саміту Україна-ЄС, який стартує 3 лютого, містить розмиті запевнення у просуванні процесу приєднання вперед під час виконання Києвом певних вимог ЄС.

Європарламент 2 лютого закликав країни спільноти працювати над стартом переговорів щодо вступу України. Водночас, євродепутати нагадали про важливість проведення реформ для відповідності критеріям членства.