UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія говорить мовою пропаганди, Україна має відповідати мовою доказів – Мамедов

Кожна фіксація обстрілу цивільної інфраструктури та використання заборонених методів і засобів ведення війни допомагає юридично довести факт агресії Росії проти України.

Напередодні Росія поширила в Раді безпеки ООН матеріали пропагандистського каналу RT та слідчого комітету РФ, де нібито будуть представлені свідоцтва скоєних Україною воєнних злочинів на Донбасі.

"Росія говорить мовою пропаганди. Ми маємо відповідати ретельним розслідуванням кожного епізоду воєнного злочину та злочину проти людяності, скоєного Російської Федерацією", - сказав у коментарі ZN.UA колишній заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов щодо фотовиставки російської "Парламентської газети" "Воєнні злочини та порушення прав людини в Україні (2017-2020)".

Мамедов вважає, що українські правоохоронці повинні дуже серйозно поставитися до звинувачень з боку РФ в бік України щодо "геноциду" мешканців Донбасу.

"Ми не можемо дозволити РФ видавати власні злочини за злочини української сторони", — зазначив він.

Мамедов підкреслив, що жодна міжнародна організація не фіксувала масових вбивств, у яких можна звинуватити українські війська.

Він вважає, що кожна фіксація обстрілу цивільної інфраструктури та використання заборонених методів і засобів ведення війни допомагає юридично довести факт агресії Росії проти України.

"Російська Федерація не вперше вдається до спроб маніпулювати фактами щодо геноциду та воєнних злочинів. Наприклад, РФ намагається формувати «правильне» сприйняття геноциду Сребрениці у Боснії і Герцеговині, проводячи круглі столи, виставки та обговорення", - додав Мамедов.

Читайте також: Ми категорично спростовуємо роспропаганду про наступальну операцію України — Кулеба

Зазначимо, що вчора російські окупанти обстріляли дитячий садок у Станиці Луганській. Російська пропаганда використала факт обстрілу у власних цілях: мережею почала ширитися інформація, що дитячий садок знаходиться на окупованих територіях і нібито його обстріляли українські військові.

Читайте також: Байден заявив про загрозу вторгнення Росії в Україну "найближчими днями"

Восени 2021 року та взимку 2022 року Росія мобілізувала на українському кордоні 150 тисяч військових, розгорнувши підрозділи та сили з усіх своїх військових округів, включаючи Далекий Схід, та всіх дванадцяти армій. Це найбільше нарощування військового потенціалу Росії протягом останніх 30 років.

На додаток до трьох мотострілецьких дивізій, однієї повітряно-десантної дивізії та однієї морської піхотної бригади, постійно дислокованих у регіоні, Росія перекинула до кордону з Україною понад 60 мотострілецьких та танкових батальйонів, близько десяти ракетних батальйонів "Іскандер" та понад 30 артилерій. артилерійських батальйонів.

Розвідка Росії склала список цілей на території України, які у разі їхньої нейтралізації завадять українському командуванню відбивати російський напад. Цю карту також опублікувала естонська розвідка, зазначивши, що російська розвідка має такі списки для інших європейських країн.

Читайте також: Нова агресія Росії проти України матиме для РФ величезні наслідки — постпред Франції при ООН

Плани Кремля щодо України чіткі і зрозумілі — або домінування, або ліквідація. Отже, із стратегічними цілями східного сусіда все гранично зрозуміло, питання лише в тактиці.

Про нову колективну угоду і «пекельні» санкції читайте в статті Дмитра Наталухи "«Будапешт-2»: 10 кроків, які зупинять Путіна" для читачів ZN.UA.