UA / RU
Підтримати ZN.ua

Плагіат викладачів впливає на якість освіти студентів не менше, ніж хабарництво – опитування

В НАЗЯВО зазначили, що недооцінюється небезпеки самоплагіату свідчить про неготовність суспільства до викорінення самообману.

Плагіат викладацько-професорського складу впливає на якість освітньої діяльності вишу майже так само, як і хабарництво. Про це свідчать дані опитування викладачів та адміністрації університетів, проведеного Національним агентсвом із забезпечення якості вищої освіти й оприлюднені у річному звіті НАЗЯВО за 2020-й рік.

У Нацагентстві зазначають, що загалом негативне ставлення до плагіату в академічному середовищі в останні роки підсилилося. Разом з тим, недооцінюється небезпека самоплагіату. 

«Це свідчить про неготовність суспільства до викорінення самообману та хибногоуявлення про те, що крадіжка у самого себе порушенням не є», - йдеться у звіті НАЗЯВО. - Представник наукового товариства, який повторновикористовує свої ж роботи для тиражування публікацій або застосовує практику «салямі» (при цьому не посилаючись на попередні роботи) дискредитує себев очах видавців та закордонних колег».

Читайте також: Плагіат і фальсифікація наукових досліджень – це свідчення хвороби суспільної моралі – Президент НАН України

Нагадаємо, 17 грудня Верховна Рада проголосувала за призначення Сергія Шкарлета очільником МОН – голоси дали 226 депутатів. До цього він кілька місяців керував міністерством у статусі в.о.

При цьому у фракції “Голос” заявили про кнопкодавство.  Однак, профільний комітет Ради відмовився розглядати матеріали про можливе “кнопкодавство” у Раді. ZN.UA  стали відомі подробиці голосування за Шкарлета.

Призначення обурило студентів і викладачів декількох ВНЗ України та поклало початок акції «Стоп Шкарлет». У Раді також  зареєстрували проєкт постанови про скасування призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки.

Через плагіат в роботах нового міністра вчені антіплагіатної ініціативи “Дисергейт” виступили із заявою проти його призначення. А ексголова МОН Анна Новосад і ексзаступниця міністра освіти Інна Совсун висловили впевненість в тому, що призначення Шкарлета лобіюють ректори вишів, які не зацікавлені в підвищенні якості вищої освіти.