UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під час пандемії коронавірусу державі варто підтримати студентів – експертка

Відсутність такої підтримки в Україні може призвести до кризи платежів за контрактом.

Пандемія коронавірусу COVID-19 і, як наслідок, зниження економічної активності призвели до того, що доходи сімей істотно скоротилися. Тим часом в Україні не створено системи державної підтримки студентів-контрактників.

Зокрема, такі студенти не мають права на стипендію, навіть коли демонструють високу академічну успішність; їх батькам не надається грошова допомога у зв’язку з утриманням студента в сім’ї, а право на податковий кредит мають не всі працюючі батьки студентів, зокрема ним не наділені фізичні особи-підприємці.

«Це може призвести до кризи платежів за контрактом», - прогнозує науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України Наталія Назукова.

Крім того, програму фінансування видатків на надання пільгових довгострокових кредитів для здобуття вищої освіти законом №553-IX скорочено на 90%, а решта 10% поки що (станом на кінець жовтня) на ці потреби не використовувалися.

На відміну від України, у світі держава підтримує студентів і їхні сім’ї, зокрема тих, хто навчається за власний кошт. Зокрема надаються студентські стипендії, освітні кредити, а також грошова допомога батькам студентів.

Найпоширеніша форма прямої державної підтримки студентів – стипендії: навіть у країнах, де всі студенти оплачують своє навчання, стипендії отримують або переважна більшість (наприклад, у Люксембурзі, Вельсі та Північній Ірландії), або меншість їх (наприклад, в Ісландії, Нідерландах, Швейцарії, Португалії, Албанії).

Поширеною формою державної підтримки студентів є освітній кредит, що надається зі спеціального державного фонду або визначеними банками-партнерами для оплати навчання у вищих навчальних закладах, а також інших супутніх витрат (на проживання, наприклад). 

«Під час пандемії надання державної підтримки студентам і їхнім сім’ям набуває особливо важливого значення, адже вона не лише дозволяє знизити дохідні бар’єри до вищої освіти, а й виступає інструментом соціальної підтримки. Саме тому вже з самого початку пандемії розвинені країни розширили свої програми державної підтримки», - пояснює авторка.

Так, у США запровадили три схеми фінансової підтримки студентів в умовах пандемії, а у Німеччині студентам під час пандемії університети виплачують одноразову безповоротну фінансову допомогу.

Відомі економісти попереджають про небезпеку скорочення фінансування освітніх видатків і рекомендують хоча б перерозподіляти наявні ресурси на користь соціально незахищених учасників освітнього процесу, що слугуватиме важливим бюджетним інструментом згладжування нерівності доходів, яка дедалі глибшає, а також формування передумов для економічного зростання.

Читайте також: Гроші на розвиток вищої освіти в Україні перекинули на боротьбу з ковід: які програми потрапили «під ніж»

Чи можна економити на освіті під час пандемії? Які програми розвитку вищої освіти вже закрито в Україні через зменшення фінансування і що буде, коли ця тенденція збережеться, розбиралася Наталія Назукова у статті «Скупий платить двічі» для читачів ZN.UA.