UA / RU
Підтримати ZN.ua

ООН підкреслила обмежений доступ до води для 1,3 млн жителів Донбасу

Багато сімей в Донбасі змушені покладатися на постачання гуманітарної допомоги.

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) повідомляє, що майже 1,3 млн жителів Донбасу зіткнулися з нестачею води у зв'язку з пошкодженою системою водопостачання в результаті бойових дій.

"Вода є одною з найгостріших потреб дітей і дорослих на сході України. За нашими оцінками, близько 1,3 мільйона людей мають обмежений доступ до безпечної питної води у постраждалих від конфлікту районах Донецької та Луганської областей", - сказала Голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс.

Наприклад, на підконтрольній бойовикам території Луганської області понад 470 00 людей, в тому числі 118 000 дітей, не забезпечені достатньою кількістю безпечної питної води. Багато сімей змушені покладатися на постачання гуманітарної допомоги або ж відправлятися в найближчі села з метою поповнити запаси води з колодязів.

"З січня 2015 року ЮНІСЕФ разом із партнерами допомогли більше ніж 550 000 дітей і дорослих отримати доступ до безпечної питної води в Донецькій і Луганській областях, але потрібно ще більше гуманітарної допомоги для екстреного подолання кризи з водою та санітарією. Діти та сім'ї не повинні ризикувати життям щоб отримати доступ до води, одної з базових потреб для виживання", - підкреслила Барберіс.

Читайте також: Чалий визнав, що Захід вимагає від України виконати всі домовленості щодо Донбасу одразу

У лютому Всесвітня продовольча програма (WFP) розширила допомогу жителям Східної України, які постраждал в результаті бойових дій в зонах конфлікту. Агентство ООН передало продовольчі пайки і купони на продукти майже 190 тисяч людей, які були змушені тікати з рідних місць або не можуть покинути прифронтову смугу.

Наприкінці червня управління верховного комісара ООН у справах біженців заявило, що на даний момент в інших державах налічується 900 300 українців, які подали заяву на отримання статусу біженця чи іншої форми легального перебування.

На початку липня делегації Програми розвитку ООН (ПРООН) та Представництва Європейського Союзу в Україні пообіцяли сприяти у вирішенні питання оптимальної організації пропускного режиму в зону АТО.

Експерт центру дослідження Росії, колишній посол України в Ірані Олександр Самарський вважає, що місії ООН з прав людини в Україні не вдається витримати баланс і повною мірою побудувати свою роботу на засадах неупередженості та об'єктивності. Автор зазначає, що у звіті дана чітка правова оцінка "референдумів" у Донбасі як таким, що суперечить Конституції України, міжнародним нормам і стандартам. Що ж стосується оцінок "референдуму" в АРК, то їх документ не містить.

Крім того, в документі повністю проігноровано факт визнання Росії агресором місцевими органами влади України; відсутня інформація про деяких грубих порушеннях прав людини, в тому числі тих, які можуть бути прирівняні до військових злочинів; досить поверхневим є моніторинг ситуації щодо забезпечення прав власності на окупованих територіях.

Детальніше про оцінку діяльності Місії ООН з прав людини в Україні читайте у статті Олександра Самарського "Чи потрібна Україні така Місія ООН з прав людини?-2" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".