UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОАСК завершив розгляд справи Тупицького проти НАЗК

Позивач не надав підстав для непроведення НАЗК перевірки декларації.

Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив Олександру Тупицькому у задоволенні його позовних вимог щодо визнання протиправними дій НАЗК щодо проведення повної перевірки його щорічної декларації за 2020 рік.

Про це повідомляє пресслужба суду.

Уточнюється, що ОАСК завершив розгляд справи за позовом Тупицького до НАЗК. Воно розглядалося у порядку загального виробництва.

У заяві суду йдеться, що позивач не надав обґрунтованих підстав для непроведення перевірки його декларації.

"На думку суду, позивачем не надано обґрунтованих підстав, які могли б поставити під сумнів початок проведення повної перевірки його декларації. Зокрема, згідно з положеннями Закону України "Про запобігання корупції", Порядок здійснення повної перевірки декларації, поданої суддею, суддею Конституційного Суду України, моніторингу способу життя судді, судді КСУ визначається НАЗК за погодженням відповідно Вищої ради правосуддя або зборів суддів КСУ. вимог", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Венедіктова прокоментувала санкції США проти Портнова та Тупицьких

Тупицький просив ОАСК визнати протиправними дії НАЗК щодо проведення повної перевірки його щорічної декларації за 2020 рік та утриматися від проведення цієї перевірки до погодження НАЗК зі зборами суддів КСУ порядку здійснення подібної перевірки.

Нагадаємо, раніше Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом Олександра Тупицького проти Конституційного суду України. Він хоче відсудити понад 900 тисяч гривень суддівської заробітної плати.

Тупицький вимагав визнати протиправною бездіяльність КСУ щодо непогашення перед позивачем заборгованості, що виникла через невиплату йому в повному обсязі винагороди судді КСУ у період з 18 квітня по 28 серпня 2020 року та зобов'язати КСУ виплатити його.

Також раніше в США запровадили санкції проти ексглави КСУ Олександра Тупицького та його дружини. Санкції включають заборону на в'їзд та блокування фінансових активів в американських банках.

У жовтні 2020 року Конституційний суд під головуванням Олександра Тупицького визнав неконституційними два пункти антикорупційного законодавства: про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування та повноваження Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК), що заблокувало відкритий доступ до електронних декларацій, проти чиновників та депутатів за недостовірне декларування.

У зв'язку з таким рішенням КСУ президент скликав РНБО, а уряд видав рішення, яким відновив роботу реєстру НАЗК.

У грудні Зеленський підписав указ про усунення Тупицького з посади судді терміном на два місяці. Формальною підставою для указу стало подання Офісу генерального прокурора про усунення Тупицького.

У березні Зеленський скасував указ Віктора Януковича від 14 травня 2013 року про призначення Тупицького суддею Конституційного суду. 14 липня Верховний Суд визнав протиправним указ Зеленського, а вже через п'ять днів ДБР порушило справу проти суддів Верховного суду, які скасували указ Зеленського щодо Тупицького.