UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нефіксований робочий час: чи має право працівник працювати в іншого роботодавця

Роз'яснення дали експерти.

В Україні трудові відносини між роботодавцем та працівником регулюються відповідним законодавством. Бувають випадки, коли працівник працює з нефіксованим робочим часом. Фахівці Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці пояснили, чи може працівник, який здійснює трудову діяльність з нефіксованим робочим часом, працювати ще й в іншого роботодавця, пише видання sud.ua.

Фахівці підкреслили, що працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Читайте також: Трудовий та цивільно-правовий договори: чим вони відрізняються

Так, відповідно до норм ст. 21-1 КЗпП роботодавець не може забороняти або перешкоджати працівникові, що виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, виконувати роботу за іншими трудовими договорами.

У Держпраці пояснили, що у трудовому договорі з нефіксованим робочим часом забороняється встановлювати умову щодо заборони працівникові виконувати роботу за іншими трудовими договорами.

Через повномасштабне вторгнення РФ деякі організації були змушені перевести свою роботу в онлайн-режим. Раніше ми писали, хто в Україні може перейти на дистанційну роботу.