UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кулеба розповів, чому країни ЄС не можуть зараз поділиться з Україною вакциною проти COVID-19

За словами глави МЗС, дати, коли країни ЄС могли поділитися залишками вакцини, пересунулися.

Через зрив поставок вакцини в країни ЄС, які могли поділитися нею з Україною, дата відправки препаратів в Українську державу також переносяться. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час пресконференції після переговорів з главою МЗС Словенії Анже Логаром в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"У нас ще з минулого року були переговори і домовленості з деякими країнами ЄС про те, що вони поділяться з Україною вакциною. І конкретні домовленості були досягнуті. Але графік поставки вакцини в самі ці країни ЄС був, по суті, зірваний, відповідно, посунулися і ті дати, коли ці країни можуть поділитися з нами надлишками вакцини", - повідомив Кулеба.

Він додав, що це всього лише один з потенційних каналів поставки вакцини.

"Ми фокусуємося на контрактах з безпосередніми виробниками вакцини", - зазначив глава МЗС.

Кулеба також заявив про те, що Україна підтримує якомога ширший доступ громадян до безпечних, якісних вакцин, незалежно від того, яка компанія їх справила. Єдиним винятком міністр назвав російську вакцину "Супутник".

"Оскільки Росія перетворила її на гібридну зброю та інструмент політичного впливу", - пояснив Кулеба.

У січні стало відомо, що міністри закордонних справ 13 країн ЄС закликали Європейську комісію поділитися вакцинами від корнавірусу з Балканськими країнами та Україною, щоб допомогти їм впоратися з пандемією.

Читайте також: Немає жодних доказів, що вакцина AstraZeneca викликає тромби. Так чому ж люди турбуються?

Протягом минулої доби, 15 березня, в Україні зробили 8 928 щеплень від коронавірусу. З початку кампанії щеплення отримали 62 083 людини - всі вони поки отримали по одній дозі препарату.

Вакцинація в Україні почалася 24 лютого. Планувалося, що до кінця першого тижня Україна вийде на 10 тисяч щеплень в добу, проте вдалося вийти на показник в три тисячі щеплених. 9 березня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що процес вакцинації від коронавірусу в країні йде не за планом.

За даними ZN.UA, термін придатності вакцини від коронавірусу закінчується 23 червня поточного року, і Україна може не встигнути використати всі дози вакцини, враховуючи нинішні темпи вакцинації.

У своїй статті для ZN.UA Алла Котляр писала про те, що Україна мала отримати вакцину раніше, ніж це сталося. Однак поставка зривалася. Детальніше про це читайте в матеріалу "Золота гора» від Мінздоров'я".