UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кейс Насірова: юрист розповідає, як обвинувачені затягують розгляд справи

В одній з найбільших за обсягом справ НАБУ потрібно дослідити сотні томів і допитати десятки свідків.

Нещодавно виповнилося два роки роботи Вищого антикорупційного суду. За цей час судді винесли 45 вироків стосовно депутатів, суддів, прокурорів, адвокатів, керівників держпідприємств. Однак на адресу ВАКС, НАБУ і САП звучать претензії, що вироки стосуються виключно дрібних чиновників, а по-справжньому «велику рибу» ніхто не чіпає.

Юрист Центру протидії корупції Вадим Валько у статті для «Чому досі немає вироків у справах Мартиненка, Насірова, Труханова, і як це можна виправити» пояснює, на якому етапі перебувають найгучніші корупційні справи.

Колишній голова ДФС Роман Насіров звинувачується в зловживанні службовим становищем та службовому підробленні. За версією слідства, він надавав незаконні розстрочення боргу зі сплати платежів фірмам, пов'язаним з колишнім народним депутатом Олександром Онищенком і його «газовою схемою». Збитки становили понад 2 млрд грн.

Разом з Насіровим на лаві підсудних перебуває його колишній підлеглий, екскерівник одного з департаментів ДФС Володимир Новіков. Їм загрожує до шести років ув'язнення.

Наприкінці листопада 2017 року обвинувальний акт скерували до Шевченківського районного суду Києва. Там за два роки призначили близько 30 судових засідань, але весь цей час прокурори просто зачитували обвинувальний акт, оскільки адвокати Насірова вимагали озвучити всі 774 сторінки.

«З такими темпами розгляду тільки на це мало піти близько двох років. Однак у вересні 2019 року справу передали до ВАКС. Паралельно змінили законодавство, яке дозволило прокурорам озвучити короткий виклад обвинувального акту лише за 10 хвилин», - пише Валько.

На розгляд справи судді вже витратили 22 місяці, за цей час призначили понад 60 судових засідань, деякі з них переносили через карантин, хвороби суддів або учасників справи.

Не обійшлося і без спроб адвокатів затягнути розгляд. Так, колишній адвокат обвинуваченого Новікова чотири рази не прийшов на засідання, пояснюючи неявку «самоізоляцією» на Рівненщині. Тоді ж прокурори зафіксували його зустріч із підзахисним в Києві. Згодом цього захисника замінили.

Зараз суд вже допитав кількох ключових свідків, зокрема Ігоря Білоуса, який очолював ДФС у 2014 році, і Юрія Дубинського, який був відповідальним за створення фіктивних підприємств для Онищенка. Також судді досліджували необхідні документи.

Кейс Насірова - одна з найбільших за обсягом справ НАБУ, в якійтреба досліджувати сотні томів і допитати десятки свідків. Своєю чергою обвинувачені не пасуть задніх у затягуванні справи.

«Спершу вони зачитували практично кожну сторінку кожного тому наданих прокурором документів. Після цього суд змінив порядок, надавши адвокатам і обвинувачуваним можливість коментувати не кожен том окремо, а сукупно всі докази, зібрані в певній області. І, хоча Насіров та Новіков продовжують зачитувати те ж саме, що озвучує прокурор (назви документів, дату їх прийняття, реквізити тощо), тепер обвинувачувані мають лише три засідання на кожну область для оголошення позиції стосовно документів, що трохи прискорює розгляд», - наголошує автор.

Судді адекватно реагують на зловживання захисту, намагаються оптимізувати роботу, змінюючи порядок, або знаходять можливість призначати додаткові засідання, коли з'являється вільний час в розкладі, зазначає автор.

«І хоча темпи розгляду чи не найшвидші з усіх топсправ ВАКС, очікувати вироку цього року точно не варто, адже ще треба завершити вивчення матеріалів прокуратури, допитати частину свідків і дослідитии докази захисту», - підсумовує юрист.

Читайте також: Юрист розповів, коли може бути поставлено крапку в газовій справі Онищенка

Докладніше про те, на якому етапі перебувають нині найгучніші корупційні справи, і яка причина того, що в жодній з них досі немає вироку, читайте в статті Вадима Валька «Чому досі немає вироків у справах Мартиненка, Насірова, Труханова, і як це можна виправити» у ZN.UA.