UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кардіохірург Кузьменко після зміни запобіжного заходу у справі Шеремета повернулася на роботу

Вона вже побувала в операційній. 

© Free Dr Kuzmenko в Фейсбук
© Free Dr Kuzmenko в Фейсбук
© Free Dr Kuzmenko в Фейсбук

Кілька днів тому кардіохірургу Юлії Кузьменко, фігурантці справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, змінили запобіжний захід та зняли електронний браслет. Фейсбук-спільнота Free Dr Kuzmenko повідомляє, що сьогодні, 10 серпня, вона вже повернулася на роботу у Центр дитячої кардіології та кардіохірургії. 

Тепер Кузьменко буде адаптовуватися до робочого процесу та відновлювати навички. Вона вже встигла побувати у своїй операційній, але ще не в статусі оперуючого хірурга. 

Юлія Кузьменко вже 17 років працює дитячим кардіохірургом - лікує дітей з вадами серця. На сайті Центру дитячої кардіохірургії вона підписана наступним чином: Завідуюча відділенням рентгенангіографії та ендоваскулярної хірургії, кандидат медичних наук, лікар-хірург серцево-судинний вищої кваліфікаційної категорії.

Читайте також: ЦВК зареєструвала Кузьменко кандидатом на довибори

Журналіст Павло Шеремет трагічно загинув 20 липня 2016 року в результаті підриву автомобіля. Вибух стався о 7:45 ранку, коли журналіст виїхав з дому і проїхав кілька десятків метрів, на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка в Києві.

12 грудня 2019 року керівництво поліції повідомило, що у вбивстві Шеремета підозрюють дитячого кардіохірурга і волонтерку Юлію Кузьменко, рок-музиканта і бійця ССО Андрія Антоненка і військового медика Яну Дугарь. За версією слідства, мотивом вбивства була "дестабілізація суспільно-політичної ситуації". Вірогідних замовників у поліції назвати не змогли.

Печерський суд відправив Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Кузьменко та Антоненка взяв під варту без права внесення застави. Запобіжний захід підозрюваним обирав суддя Сергій Вовк, який у 2012 році відправив за грати Юрія Луценка. ЄСПЛ визнав той вирок політично вмотивованим.

Згодом Кузьменко та Антоненко відправили під цілодобовий домашній арешт.

Дугарь пом'якшили запобіжний захід до нічного домашнього арешту, а потім - до особистого зобов'язання.

Андрій Антоненко провів у СІЗО понад 500 днів.

У вересні Шевченківський суд приступив до розгляду справи по суті за участю присяжних.

Колеги Шеремета з "Української правди" засумнівалися в озвученій поліцією версії щодо мотивів вбивства.

Колишній заступник генпрокурора Віктор Чумак визнав, що « справа Шеремета» є політично мотивованою, а на пресконференція за участю Авакова, Зеленського і Рябошапки фактично було порушено презумпцію невинуватості.