UA / RU
Підтримати ZN.ua

Карантин у Києві можуть посилити – у Держпродспоживслужбі назвали нові заборони

Якщо до кінця тижня не буде розгорнуто ще 500 ковідних ліжок, ухвалюватиметься рішення про жорсткий локдаун.

Київ зіткнувся з гострою нестачею місць для стаціонарного лікування хворих на коронавірус, якщо до 2 квітня не будуть готові ще 500 ліжок, ухвалюватиметься рішення про посилення карантину, повідомив голова Держпродспоживслужби Києва Олег Рубан.

«Якщо Національна академія медичних наук не надасть 500 ліжок, як було домовлено, то у п'ятницю ухвалюватиметься рішення про посилення карантину», - повідомив він в етері «Україна 24».

За словами Рубана, у такому разі в столиці, де вже діють обмеження «червоної зони» карантину, заборони посилять на всіх рівнях. Йдеться про можливе закриття дитячих садочків, припинення роботи громадського транспорту та переведення учнів початкової школи на дистанційне навчання, пише «РБК-Україна».

У Києві карантин посилили за день до того, як державна комісія з ТЕБ та НС вирішила віднести місто до зони з високим рівнем епіднебезпеки.

Читайте також: Потреби вводити локдаун на всій території України немає – Ляшко

Минулого тижня у Київській міській державній адміністрації ZN.UA переконували в тому, що місць в лікарнях вистачає: 5 557 ліжок для хворих на коронавірус, з них 4 342 обладнані киснем (78% від загальної кількості). Але за даними волонтерів, вже станом на 23 березня майже всі київські лікарні були заповнені вщент.

25 березня на навчання повернулися учні 5-11 класів, уроки проводитимуться онлайн. Учні 1-4 класів мали повернутися за парти 29 березня. Завідувач кафедри анестезіології, дитячої анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медичної академії післядипломної освіти, професор Володимир Корсунов підтримує переведення всіх школярів на дистанційне навчання.

«Дотримуватись карантинних вимог в шкільних класах і коридорах неможливо. Діти ніколи не будуть все це виконувати. І там відбувається каталізатор пандемії. Через тісні контакти вони інфікують одне одного і вчителів, а потім ідуть додому, де є дорослі, і що гірше – бабусі с дідусями. Сімейні контакти дають дуже високий рівень інфікування, на відміну від тимчасових десь в супермаркеті або торгівельному центрі»,  - наголосив він у коментарі ZN.UA.

26 березня КП «Київпастранс» змінило правила перевезення пасажирів у період карантину, дозволивши брати в салон не лише сидячих, а й певну кількість стоячих пасажирів. У КП «Київський метрополітен» заявляли, що метро не зупинятиметься, але в годину пік діятимуть обмеження на кількість людей у вестибюлях. Вондочас приватні перевізники просили заборонити їм працювати в карантин через нерентабельність.