UA / RU
Підтримати ZN.ua

Очільник ВРП стверджує, що на нього і членів ради ніхто не тисне

Овсієнко розповів, чи співпрацює ВРП зі слідством в рамках справи щодо Окружного адмінсуду Києва.

За словами глави Вищої ради правосуддя Андрія Овсієнка, на нього особисто та інших членів ВРП ніхто не тисне. Про це, а також про співпрацю зі слідством в рамках справи "плівок Вовка" він заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Мені особисто про тиск невідомо... Щодо мене особисто ні політичного, ні економічного, ні фізичного, ні будь-якого іншого тиску не було. Я з цим не стикався. З відомих мені джерел можу сказати, що такого тиску на членів ВРП також не було ", - заявив Овсієнко, відповідаючи на питання про те, чи тиснуть на нього чи його колег для прийняття будь-яких рішень.

Водночас він зазначив, що "якщо правоохоронні органи володіють більш повною інформацією з цього приводу, то це вже їх компетенція".

Відповідаючи на питання про те, чи співпрацюють члени Вищої ради правосуддя зі слідством у справі щодо Окружного адмінсуду Києва, Овсієнко заявив, що "звичайно, члени ВРП, як і звичайні громадяни, зобов'язані виконувати вимоги закону і Кримінального процесуального кодексу".

При цьому, за його словами, питання особистого ставлення членів ВРП до викликів на допит у цій справі є їхньою особистою справою. Овсієнко також не відповів, чи викликали повторно членів Вищої ради правосуддя на допит. Він також додав, що реакції Офісу генпрокурора на заяви членів ВРП про перший виклик як про тиск на них поки не послідувало.

Читайте також: Верховний суд відмовився передати "плівки Вовка" в ВАКС

Нагадаємо, главі ОАСК Павлу Вовку і ще чотирьом фігурантам справи про "плівки Вовка" 17 липня НАБУ повідомило про підозру в створенні злочинної організації і захопленні влади. Підозри засновані на вивченні записів розмов в кабінеті Вовка, частина яких була опублікована в 2019 році. У будівлі суду в той же день провели обшуки.

У липні минулого року Генпрокуратура спільно з НАБУ провела низку слідчих дій в Окружному адміністративному суді Києва.

В ході торішніх обшуків в ОАСК були виявлені записи, що свідчать про втручання суду в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів. На них людина з голосом, схожим на голос Вовка, дає вказівки адвокатам і суддям, як «вирішувати питання» з ВККС.

При цьому ВСП відмовився відсторонити главу ОАСК Павла Вовка від виконання службових обов'язків. Рада вважає, що в матеріалах справи "немає доказів належного вручення підозри" Вовку, тому суддя не перебуває в статусі підозрюваного. Глава ЦПК Віталій Шабунін назвав таке рішення ВРП відповідальністю безпосередньо президента Володимира Зеленського і глави його Офісу Андрія Єрмака.

Пізніше Вища рада правосуддя відмовився відсторонити від виконання обов'язків інших фігурантів справи про спробу захоплення влади в Україні.

Детальніше про "плівки Вовка" і ОАСК читайте в статті Олександра Леменова "Суд, загрозливий Державі" на сайті ZN.UA.