UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти StateWatch подали позов щодо ліквідації податкової міліції

Позов подали для того, аби визначити нечинними повноваження податкової міліції.

Експертна організація StateWatch підготувала позов про ліквідацію податкової міліції, повідомив у Facebook головний експерт організації Олександр Лємєнов. Він також зазначив, що фінансові злочини має розслідувати спеціально створений незалежний орган.

“Ми в StateWatch просто спокійно рухаємось по ключовим напрямкам. І тому підготували позов про ліквідацію податкової міліції, як органу публічної влади. Неочікувано, правда? Цей позов подано з метою визнати нечинними повноваження податкової міліції “кошмарити” бізнес”, - йдеться у повідомленні.

Лємєнов також зазначив, що у державі не може бути двох  "податкових", якими наразі фактично є Державна фіскальна служба та Державна податкова служба. Експерт підкреслив, що розслідуванням злочинів у фінансовій сфері має займатися спеціально створений незалежний орган – Бюро економічної безпеки.

“Ще раз, для особливо талановитих з Грушевського і Банкової. Створити. Незалежний. Аполітичний. Ефективний. Орган публічної влади. Тому одна з наших вимог – скасування незаконного повернення повноважень по розслідуванню “фінансових” злочинів від ДПС, що стало реальністю після прийняття відповідного акту Кабміну”, - додав Лємєнов.

Читайте також: Податкова міліція знову в грі — бізнесу приготуватися

Нагадаємо, під час голосування за державний бюджет на 2017 рік депутати помилково підтримали норму про ліквідацію податкової міліції та вилучення відповідного розділу Податкового кодексу з 1 січня. Пізніше парламент відхилив законопроект про повернення податкової міліції у правове поле.

Тим не менш, керівництво ДФС заявило, що податкова міліція працюватиме до тих пір, поки не буде створено орган, який її замінить, пославшись на роз'яснення голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної. Петро Порошенко будучи президентом публічно висловлювався за ліквідацію податкової міліції та створення Служби фінансових розслідувань, але відповідний урядовий законопроект так і не було винесено на голосування.

У серпні 2019 року секретар РНБО Олександр Данилюк заявляв, що на розгляд Верховної Ради буде винесено законопроект про створенні СФР розроблений Мінфіном ще в 2016 році. А президент Володимир Зеленський зобов'язав депутатів від "Слуги народу" прийняти закон про СФР до 1 грудня. Однак цього так і не відбулося, і уряд Олексія Гончарука підтримав продовження повноважень податкової міліції.

У вересні минулого року Рада ухвалила в першому читанні законопроект про створення Бюро економічної безпеки. Однак більше законопроект у сесійному залі не розглядався.

Докладніше про новий орган і його повноваження читайте в матеріалі Олега Гетмана "Створення Бюро економічної безпеки України - позитив чи чергове ускладнення?"в ZN.UA.