UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для нормального функціонування системи охорони здоров'я не вистачає 3,5 тисячі лікарів-педіатрів

За останнє десятиліття в Україні кількість лікарів, які працюють в практичній медицині, скоротилася з 4,2 до 2,8 лікаря на 1000 населення. Гірша ситуація тільки в Таджикистані, де цей показник - лише 2.

Для нормального функціонування системи охорони здоров'я не вистачає 3,5 тисячі лікарів-педіатрів, з-за чого багато поліклініки укомплектовані лише на 20-25%. Забезпеченість педіатрами дошкільних і шкільних установ - близько 65%, з них 60% - пенсійного і пенсійного віку. Про це пише Ольга Скрипник у своїй статті для ZN.UA.

Академік НАМНУ, завідувач кафедри педіатрії Національного медичного університету імені Богомольця Віталій Майданник повідомив, що за останнє десятиліття багато країн збільшили кількість лікарів, які працюють в практичній медицині. "На жаль, в Україні інша тенденція, ми скотилися з 4,2 до 2,8 лікаря на 1000 населення. Гірша ситуація тільки в Таджикистані, де цей показник - лише 2. Укомплектованість медичних закладів лікарями у нас опустилася нижче 60%, а в педіатрії ситуація ще складніша. Забезпеченість педіатрами дошкільних і шкільних установ - близько 65%, з них 60% - пенсійного і пенсійного віку. Для нормального функціонування системи у нас не вистачає 3,5 тисячі лікарів-педіатрів, з-за чого багато поліклініки укомплектовані лише на 20-25%", - розповів Майданник.

Завідуючий кафедрою педіатрії повідомив, що в багатьох європейських країнах значно збільшився попит на лікарів-педіатрів і, відповідно, їх підготовку. У США за останні сім років їх кількість збільшилась у п'ять разів. Аналогічна ситуація в Канаді та інших країнах.

zn
Здоров'я нації - питання мотивації

"У нас чомусь вважають, що вся Європа давно перейшла на сімейні амбулаторії, і там немає жодного педіатра. Кожна держава обирає для себе одну з трьох існуючих сьогодні систем надання медичної допомоги дітям. Лише шість країн (Данія, Норвегія, Фінляндія, Великобританія, Ірландія, Нідерланди) доручили дітей лікарям загальної практики. Дванадцять країн воліють систему, де головним залишається лікар-педіатр (Іспанія, Греція, Чехія, Словаччина та інші). В інших країнах Євросоюзу прижилася змішана система, при якій первинний прийом веде лікар загальної практики, а педіатр виступає в ролі консультанта. Саме такий варіант прижився у Франції, Німеччині, Італії, Швейцарії, Польщі, Австрії та інших", - розповів Майданник і додав, що в більшості європейських країн малюків до дворічного віку ведуть саме педіатри.

"Навантаження на лікарів дуже різна. У країнах Європи лікар-педіатр, як правило, веде майже 950 маленьких пацієнтів. Наш Моз рекомендує меншу навантаження - 800 дітей. За статистикою, три роки тому один педіатр лікував 1340 дітей, а скільки сьогодні - ніхто не знає. Важко вести підрахунки, коли поліклініки закриваються, лікарі працюють на півтори-дві ставки. Для порівняння: у Греції навантаження на лікаря - 650 пацієнтів, а в Уганді - 63 тисячі", - підсумував фахівець.

Докладніше читайте в статті Ольги Скрипник "Бездітна медицина" у свіжому номері газети "Дзеркало тижня". !zn

Читайте також:

zn
Навантаження на сімейного лікаря в Україні в 5-6 разів більше, ніж на лікаря в Європі

zn
У Києві на первинному рівні не вистачає більше тисячі лікарів і медсестер

У Моз поскаржилися, що проведення медичної реформи заважають лікарі