UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дисертацію Киви перевіряє експертна рада — Шкарлет

Заявив, що освіта і наука поза прізвищами і політикою

Міністерство освіти і науки отримало електронний примірник дисертації нардепа від «ОПЗЖ» Іллі Киви і перевіряє її. Про це повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет у Telegram.

«МОН отримало електронний примірник дисертації (Іллі Киви – ред.) та атестаційну справу здобувача наукового ступеня. Триває перевірка всіх матеріалів, які надійшли. На підставі отриманої інформації експертна рада має провести аналіз наукової роботи, зокрема, перевірити її відповідність законодавству у сфері атестації кадрів вищої кваліфікації», - написав Шкарлет.

Шкарлет заявив, що з появою в ЗМІ інформації про ймовірні непоодинокі порушення під час здобуття наукового ступеня він вважає за необхідне детально перевіряти такі відомості. Відповідне завдання поставлено профільному департаменту МОН.

Також очільник МОН не вважає брехнею свої слова про «відсутність заперечень» на роботу здобувача.

«Вважаю, що з урахуванням отримання Міністерством кількох різних листів щодо здобувача про «проведення розслідування обставин захисту» та про ознаки «внесення недостовірних даних здобувачем до дисертації» в ефірі програми «Радіо Свобода» я висловився не зовсім коректно. Проте, моя заява не є брехнею та була озвучена на підставі поточної інформації», - виправдовувався Шкарлет.

І наголосив, що освіта і наука поза прізвищами і політикою.

Читайте також: Запитання без відповіді й аспіранти-бодігарди: як депутат Кива дисертацію захищав

Раніше повідомлялося, що член парламентської фракції «ОПЗЖ» Ілля Кива 26 квітня успішно захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління. Всі 13 членів Спецради Д 26.891.02 Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості Міністерства соціальної політики України проголосували за те, щоб рекомендувати привласнення Киві кандидатського ступеня.

Науковим керівником Іллі Киви вказано професора Володимира Гурковського, заступника директора Всеукраїнської громадської організації «Центр дослідження проблем публічного управління». Опоненти Аліна Помазов-Пономаренко та Ірина Жукова написали схвальні відгуки на дисертацію Киви.

Журналісти проекту Bihus.Info виявили ознаки фальсифікації документів, поданих Кивою до спецради: в дисертації згадуються неіснуючі публікації, а одну з довідок про практичне впровадження результатів дослідження підмінили.

Дисертацію ще повинна оцінити атестаційна колегія Міністерства освіти і науки, підпис під кандидатських дипломом ставить особисто глава МОН Сергій Шкарлет.

Академічна несумлінність, плагіат, фальсифікація наукових досліджень і вал неякісних докторських і кандидатських дисертацій дискредитують українську науку і знецінюють наукові ступені і звання.

Чому за 30 років незалежності в Україні сформувалася ціла каста корумпованих вчених рад і як з цим можна боротися? Як стимулювати ті вчені ради та науково-освітні установи, які в цих реаліях продовжують чесно виконувати свої функції без хабарів і доплат? Розбирався Ростислав Панчук в статті «А молоко ми водою розбавимо...» для читачів ZN.UA.