UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данилов та Залужний прокоментували звільнення Криму та Донбасу військовим шляхом

Секретар РНБО нагадав, що Україна є відповідальною державою.

В даний час Україна не розглядає плани проведення військової операції з метою звільнення окупованих територій.

Про це в ефірі програми "Право на владу" заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у відповідь на прохання прокоментувати заяву Путіна щодо наміру України звільнити Крим військовим шляхом.

"Маєш заспокоїти і президента Російської Федерації, і жителів РФ - про те, щоб планувати військову операцію входження на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей або тимчасово окупований Крим, жодних розмов не велося, і таких планів не розроблялося. Ніяких", - запевнив Залужний..

Секретар РНБО Олексій Данилов додав, що Україна є відповідальною державою і не може допустити жертв серед цивільного населення.

"Якщо розгортати подібні операції, обов'язково будуть жертви серед мирного населення. Ми відповідальна країна, ми не можемо це допустити. Якщо хтось вважає, що можна підривати будинки на Каширці, робити все, що завгодно з власним народом, то ми відповідальна країна, ми цього не можемо допустити", - сказав Данилов.

Читайте також: Загроза вторгнення РФ в Україну стала найбільшим випробуванням для Байдена — FT

Секретар РНБО наголосив, що, попри заяви Путіна ніби "питання Криму закрите", це питання для України поки що не вирішене.

"Для нас питання Криму не вирішене. Це наша земля, і ми спокійно, виважено робитимемо все, щоб Крим, так само і окуповані території Донецької та Луганської областей повернулися додому. І ми це обов'язково зробимо. Яким чином? Це залежатиме від нас ", - сказав Данилов.

Раніше міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна не планує жодного наступу ні на Донбас, ні в Крим, а говорить лише про політико-дипломатичні майданчики для вирішення збройного міжнародного конфлікту з РФ.

Прессекретар Білого дому Джен Псакі заявила, що США не вважають за можливість вторгнення російської армії в Україну неминучою.

Опубліковані свіжі знімки з супутників, які зробила компанія Maxar Technologies на полігонах у Білорусі, окупованому Кримом та у західній частині Росії. На знімках у місцях дислокації військ Росії з'явилися військові намети та тенти. У Maxar Technologies припускають, що це свідчить, що наразі табори військ РФ укомплектовані не лише технікою, а й військовими. Також на знімках видно комплекси "Іскандер", перекинуті, ймовірно, зі сходу Росії.

Чи готові американці і європейці пожертвувати Україною задля поліпшення відносин із Росією? Наскільки важливо для них підтримати Україну? Чи згодні вони послати війська на захист нашої країни у разі нового російського вторгнення? Чи хочуть бачити Україну в ЄС і НАТО? Відповіді на ці та інші запитання дало розлоге соціологічне дослідження, недавно проведене у США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Франції, Польщі. Його результати аналізує Тетяна Силіна у статті "Чи готовий Захід захищати Україну від Путіна? Що кажуть у шістьох провідних країнах".