UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бізнес, школи та інтеграція: Як працює господарство Брусилова, де зареєстровано понад 2 тисячі ВПО

Володимир Габенець впевнений, що його громада витримає додаткове навантаження.

Брусилівська громада на Житомирщині є прикладом того, як успішно можна впоратися з прийняттям переселенців без залучення центральної влади. Як зараз працює господарство у невеличкій громаді, де зареєстровано 2,5 тисячі переселенців, розповів її голова Володимир Габенець, з яким поговорила Ірина Латиш в рамках спільного проєкту ЧЕСНО та ZN.UA.

«Ми стукали в ці двері, але поки що ні. Європою визнано лише шість безпечних регіонів України на Заході, і підприємці мотивовані перевозити свій бізнес туди. З цим досить складно. У нас є багато землі під сільське господарство, ми могли б запропонувати свої території для подальшого розвитку», – відповів Габенець на питання про те, чи є підприємства, які перевезли свій бізнес до Брусилова.

Що стосується шкіл, то 1 вересня офлайн пішли навчатися 55 дітей переселенців. При цьому попри облаштовані там бомбосховища дехто з дітей навчається дистанційно. Загалом же в громаді зареєстровано близько 200 дітей переселенців.

За словами Габенця, люди, які втікали від війни і оселилися в Брусилівській громаді, інтегруються по-різному. За його словами, ще потрібно довго вчитися, бо люди є різні.

«Є люди зі стресом, є з травмами. Багато їх хочуть повернутися, але їм немає куди. Маємо ідею, щоб у таких невеличких громадах, як наша, де є вже готова інфраструктура, з допомогою держави будували нове житло для таких людей. Це було б легше, ніж відбудовувати ті міста, які повністю знищені та ще й досі в тимчасовій окупації. Тут уже готові всі комунікації, газифікація, це б зменшило фінансовий тиск на бюджет усієї країни», – зазначив Габенець.

Читайте також: Статус переселенця: про які зміни потрібно повідомляти ВПО, щоб не втратити виплати

За його словами, громада під такі потреби виділила гектар землі. Габенець запевнив, що інфраструктура громади витримає додаткове навантаження, адже змогла витримати його у перші місяці повномасштабного вторгнення. Однак досі лишається проблема з працевлаштуванням людей.

Володимир Габенець також розповів, як саме його невеликій громаді вдається успішно справлятися із ситуацією з ВПО. Брусилів на Житомирщині вже вдруге переживає хвилю переселенців. Перша відбулася після аварії на Чорнобильській АЕС, а друга – у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ.