UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Армія не повинна бути квитком в один кінець»: експерт закликав прийняти закон про демобілізацію

За його словами, наразі в армії існує несправедливість щодо тих, хто пішов захищати країну у 2022 році.

Військовий експерт Євген Дикий закликав негайно законодавчо впорядкувати граничні терміни служби у Збройних силах України.

Цю тему екскомандир роти батальйону «Айдар» підняв у етері телеканалу «Еспресо».

Дикий підкреслив необхідність визначення чітких термінів служби для військовослужбовців, наголосивши на важливості забезпечення права на повернення додому після завершення служби.

«Люди не мають відчувати, що купують квиток в один кінець, а повинні знати, що після певного періоду їх замінять ті, хто був у тилу», – зазначив він.

Читайте також: Стефанчук про демобілізацію: «В УНР прийняли такий законопроєкт. Чи треба говорити, що було далі?»

Дикий додав, що спочатку варто забезпечити хороший рівень мобілізації, а потім гарантувати військовослужбовцям повернення додому.

«Наразі існує кричуща несправедливість, коли люди, які пішли захищати країну у 2022 році, можуть залишатися на фронті до кінця війни без жодних гарантій на заміну», – сказав він.

Експерт зауважив, що Верховна Рада вже зробила крок у бік посилення мобілізації, який дав позитивні результати, але необхідно продовжити роботу над впровадженням граничного терміну служби та криміналізацією ухилення від військового обліку.

Нагадаємо, член комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко підтвердив, що Генштаб задоволений темпами мобілізації, які вже перевищили очікування.

Раніше у законопроєкті про мобілізацію передбачалися терміни демобілізації через 36 місяців служби. Згідно із чинним законодавством звільнення з військової служби не відбувається, допоки триває воєнний стан, окрім випадків, коли є законні підстави.

Читайте також: Демобілізація зараз неможлива за будь-яких показників — заступник командира 3-ї ОШБр

Мобілізація все ще буксує. А чимало мотивованих військових, які служать від початку повномасштабної війни, самовільно залишають свої частини. Чому? І що з цим робити?

Про це в статті Лесі Литвинової на ZN.UA «Мобілізація і СЗЧ: доросла чесна розмова».