UA / RU
Підтримати ZN.ua

Антоненко відмовився свідчити у справі Шеремета й висунув ряд вимог до правоохоронців

Антоненко вимагає надати його адвокатам доступ до особової справи в ІТТ.

Підозрюваний у вбивстві журналіста Павла Шеремета Андрій Антоненко відмовився свідчити у процесі, доки його адвокатам не дадуть ознайомитися із матеріалами справи. Окрім того, Антоненко заявив, що не бажає співпрацювати зі слідством доти, доки зі сторони правоохоронних органів не буде усунено всі порушення. Про це йдеться у його заяві, опублікованій на Facebook-сторінці Free Riff.

"Будь-яка співпраця зі слідством можлива лише після усунення порушень закону з Вашого боку, в тому числі надання адвокатам можливості ознайомитись з документами, експертизами, які Ви обіцяєте надати більше місяця, а також офіційного експертного вимірювання мого зросту...Негайно надайте дозвіл моїм адвокатам на доступ до моєї особової справи в ІТТ", - йдеться у повідомленні.

У тексті заяви зазначається, що на підставі ст. 63 Конституції України Антоненко має право відмовитись відповідати на будь-які питання слідства.

Нагадаємо, 12 грудня 2019 року керівництво поліції повідомило, що у вбивстві Шеремета підозрюють дитячого кардіохірурга і волонтерку Юлію Кузьменко, рок-музиканта і бійця ССО Андрія Антоненка та військового медика Яну Дугарь. У справі також фігурує подружжя добровольців Владислав та Інна Грищенки.

Поліція вважає, що вони можуть володіти інформацією про вбивство Шеремета. За версією слідства, мотивом вбивства була "дестабілізація суспільно-політичної ситуації". Вірогідних замовників назвати не змогли. Колеги Шеремета з "Української правди" піддали сумніву озвучену поліцією версію щодо мотивів вбивства.

Печерський суд відправив Дугарь під цілодобовий домашній арешт, а Антоненка та Кузьменко взяв під варту без права внесення застави.

Журналіст Павло Шеремет трагічно загинув 20 липня 2016 року унаслідок підриву автомобіля. Вибух стався о 7:45 ранку, коли він виїхав з дому і проїхав кілька десятків метрів, на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка в Києві.

Докладніше читайте в матеріалі DT.UA "Що відомо про вбивство Павла Шеремета" і матеріалі Лесі Литвинової "Еволюція гідності".