UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчені виявили у рослин систему комунікацій через коріння

Рослини повідомляють сусідам відомості про умови свого росту.

Вчені зі Шведського університету сільськогосподарських наук заявили про те, що рослини використовують свою кореневу систему для того, щоб передати своїм сусідам сигнали з метою змінити характер їхнього росту. При цьому, як зазначає Naked science, рослинам "не подобається" коли їх чіпають, оскільки це означає тісне сусідство з іншим представником свого виду і конкуренцію за сонячне світло.

У ході дослідження вчені експериментували з молодими паростками кукурудзи які вирощувалися в умовах гідропонних, без ґрунту - на водному розчині, що містить всі необхідні мінеральні речовини. Ці паростки чутливі до дотиків: механічна стимуляція змушувала їх виділяти у воду сигнальні речовини. І якщо така рослина культивувалася на тому ж самому розчині, то вона відрощувала більше листя і менше коренів.

Рослина немов "відчула" присутність сусідів і направила безліч ресурсів на те, щоб перемогти їх в конкуренції за світло. Якщо ж росток мав доступ до двох розчинів одночасно (одному, що залишився після "займаного" рослини, і іншому - від "незайманого), він, очевидно, розрізняв їх, і корінь активніше тягнувся до другого.

За словами авторів, хімічна комунікація паростків через грунт може бути особливо важлива для насіння материнської рослини, дозволяючи їм краще "розділяти" доступний простір і менше конкурувати одна з одною за світло.

Раніше вчені заявили про те, що вихід перших рослин на сушу відбувся на 100 мільйонів років раніше, ніж передбачалося до цього. Згідно з новими даними, перші рослини з'явилися на суші в кембрійську епоху, приблизно 500 мільйонів років тому.