UA / RU
Підтримати ZN.ua

Помірне споживання кави пов'язали зі зниженням ризику смерті

Кава може знизити ризик смерті на 12%.

Медики з Британії та Угорщини під керівництвом Джудіт Саймон з Університету Земмельвайса заявили про те, що вживання 0,5-3 чашок кави на день може знизити ризик смерті від всіх причин. Лікарі стверджують, що кава покращує структуру серця і воно працює краще, повідомляє N+1.

У ході дослідження вчені аналізували дані 468629 осіб з бази даних UK Biobank, у яких на початку дослідження не було серцево-судинних захворювань. Учасників розділили на три групи. У першій з них (22,1% учасників) кави не пили взагалі, у другій (58,4% учасників) - пили по 0,5-3 чашки на день, а в третій (19,5% учасників) - пили більше трьох чашок на день.

Медики спостерігали за учасниками протягом 11 років і фіксували смерть від будь-яких причин і смерть від серцево-судинних захворювань. Дослідники враховували вік, стать, вагу, соціально-економічне становище, тиск, рівень холестерину, а також шкідливі звички.

В учасників, які пили по 0,5-3 чашки кави на день, ризик смерті від всіх причин був на 12% нижчим, ніж у тих, хто повністю відмовився від кави. Ризик же смерті від серцево-судинних захворювань був на 17% нижчим, від інсульту - на 21% нижчим в порівнянні з учасниками, які не пили кави.

Дослідники точно не описують, як кава змінює структуру серця, але вважають, що «у людей, які регулярно п'ють каву, серце має більш здорову будову і працює краще, ніж у тих, хто її не п'є». В майбутньому потрібні нові дослідження, щоб зрозуміти, як саме кава впливає на серцевий м'яз.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Зварена з капсул кава може змінювати гормональний фон - вчені

Раніше вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско проаналізували вплив вживання кави на частоту серцевих скорочень людини. Вони з'ясували, що вживання цього напою здатне знизити ризик розвитку збоїв серцевого ритму.