UA / RU
Підтримати ZN.ua

Одна з найяскравіших комет року «жива»: коли її можна буде побачити з Землі

Вона досягне максимуму яскравості в жовтні.

Комету Tsuchinshan-ATLAS можна буде побачити з Землі

Комету Tsuchinshan-ATLAS можна буде побачити з Землі

Комета C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) цього року кілька разів потрапляла до заголовків ЗМІ. Ще в травні здавалося, що вона поступово набиратиме яскравості і стане помітною неозброєним оком у жовтні. Але в липні вчені помітили кілька особливостей, які вказували на те, що вона не переживає зближення із Сонцем і розпадеться на частини протягом кількох місяців. Але виявилося, що комета все ж таки жива, повідомляє IFLScience.

«Вона продовжує неухильно світитись і зараз досягла зіркової величини 7. Вона також продовжує демонструвати дуже потужний іонний хвіст. Немає жодних ознак того, що ядро ​​розпадається», - заявив астроном Цічен Чжан з обсерваторії Ловелла.

Читайте також: Викликала зміни на Землі: майже 13 тисяч років тому на планету впала комета

Тобто виправдалися більш ранні прогнози. Очікувалося, що комета буде одним із 50 найяскравіших об'єктів у нічному небі. Ще більш оптимістичний сценарій вказує на те, що комета буде яскравішою за Юпітер, але трохи тьмянішою за Венеру. І Чжан вважає, що це дуже можливо.

Tsuchinshan-ATLAS зблизиться із Сонцем 27 вересня, тоді вона підійде на відстань 58,6 мільйона кілометрів до зірки. На той момент комета вже буде помітна неозброєним оком. І ставатиме більшою в міру наближення до Землі.

З 9 жовтня комету буде видно на заході сонця, тому за нею буде дуже зручно спостерігати, якщо вона буде такою яскравою, як очікується. 12 жовтня Tsuchinshan-ATLAS здійснить максимальне зближення із Землею, тоді її яскравість буде між Юпітером та Венерою. А на додаток до цього вона матиме довгий хвіст.

Це не перша комета, яка здійснила зближення із Землею цього року. Так, у квітні до нашої планети наблизилася комета 12P/Понса-Брукса.