UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гранти для науковців: Нацфонд обмежив підтримку тих, хто співпрацює з РФ

Обмеження має зупинити підсилення російської науки за рахунок роботи українських учених.

Національний фонд досліджень України, який видає гранти на наукові дослідження та розробки, оновив свої «Етичні принципи», згідно з якими науковці, що співпрацюють з росіянами та інституціями на окупованих територіях, втрачають шанс на отримання фінансової підтримки. Про це виданню ZN.UA повідомили у Нацфонді.

Нові обмеження стосуються наукової співпраці з представниками країни-агресора, тимчасово окупованих територій та офіційно пов’язаними з ними фізичними особами після 24 лютого 2022 року, так само з юридичними особами, створеними окупаційною владою на тимчасово окупованих територіях, в тому числі з офіційно пов’язаними із ними фізичними особами після 19 лютого 2014 року (далі за текстом – “визначені дати”), що підтверджується даними з відкритих джерел.

За що українським науковцям можуть відмовити в гранті:

Читайте також: Глобальне потепління покращує французьке вино, але це не привід для тостів – вчені

НФДУ визнає, що подібні обмеження як інструмент для припинення індивідуальної співпраці з установами країни-агресора мають непростий юридичний вимір, однак це дасть поштовх до його внормування.  

«Під формулювання “співпраця з агресором” не мають підпадати випадки участі українців у міжнародних наукових проєктах, консорціумах і просто великих авторських колективах, складених переважно вченими з розвинених країн, оскільки виключення українських учасників з таких колективів через присутність у них росіян лише погіршить видимість української науки для світу. І цей аспект прописано як виключення. У доповненнях до етичних принципів НФДУ враховані і минулі факти співпраці, які вже неможливо скасувати чи переглянути», – розповідає членкиня наукової ради НФДУ Вікторія Родінкова.

Водночас, якщо на етапі оцінювання заявки за формальними ознаками вона буде відхилена за критерієм співпраці з представниками країни-агресора, для її авторів передбачена можливість надати обґрунтовані докази щодо відсутності фактів такої співпраці та / або вжитих науковцями заходів для її припинення.

Згортання наукових зв'язків, науково-технологічної співпраці та спільних проєктів з Росією поступово відбувається вже майже два роки, і не лише в Україні. Детальніше про це читайте у статті Юрія Кирпичова «Не просто перемога України: навіщо потрібна науково-технічна деградація Росії».