Глобальне потепління може сприяти отриманню хороших урожаїв винограду і, відповідно, створенню більш якісного вина – принаймні так буде до певного моменту, йдеться у дослідженні вчених з Оксфордського університету та Університету Бордо, опублікованому в науковому журналі iScience, передає Phys.org.
Аналіз оцінок винних критиків із французького виноробного регіону Бордо з 1950 по 2020 рік показав, що гарні роки для вина характеризуються теплішими температурами, більшою різницею між зимою та літом, а також більш раннім та коротким вегетаційним періодом.
Стимулюючи розвиток виноробства, зміна клімату також наражає виноградники на небезпеку: від підвищеного ризику пожеж влітку до посилення заморозків і граду навесні, зазначає провідний автор дослідження Ендрю Вуд. Крім того, за кілька років просто тепла погода може перерости в посуху і стати згубною для винограду.
Вчені зосередили увагу на регіоні Бордо, тому що його зрошення залежить виключно від опадів, а також тому, що в цьому регіоні триває довгостроковий облік оцінок вин.
Хоча проаналізовані оцінки вин суб'єктивні (сліпі дослідження не проводилися), вони є надійним способом моніторингу зміни врожаю з часом, а також спробою статистичного контролю розвитку виноробства, оскільки існує широкий консенсус щодо того, що є гарним, а що поганим вином, зазначають вчені.
"Люди зазвичай віддають перевагу міцнішим винам, які довше витримуються і дають багатший, насичений смак, більшу солодкість і меншу кислотність. І зі зміною клімату вина стають міцнішими по всьому світу", – каже Вуд.
Попередні дослідження виявили сприятливий вплив на вино дощової зими та високих температур влітку. У цьому дослідженні вчені показали, що важливу роль відіграють й інші пори року: волога та тепла весна та суха та прохолодна осінь також пов'язані з вищими рейтингами вин.
Тим часом в ООН попередили, що глобальне потепління вдарить по запасах продовольства у світі раніше, ніж очікувалося.