UA / RU
Підтримати ZN.ua

ESA показали, як перший супутник для дослідження вітрів Землі згоряв в атмосфері

Супутник працював на орбіті з серпня 2018 року.

Європейське космічне агентство (ESA) опублікувало фінальні зображення супутника Aeolus, призначеного для дослідження вітрів Землі. Він згорів в атмосфері через п'ять років роботи на орбіті.

Як повідомляє Space.com, представлена анімація була створена на підставі останніх восьми знімків супутника. На ній можна побачити, як Aeolus почав падати, взаємодіючи з атмосферою Землі.

Читайте також: Нова аварія на орбіті: старий радянський супутник розлетівся на частини

Aeolus (Еол) був названий на честь божественного правителя вітрів у давньогрецькій міфології. Він став першим апаратом, який відстежував земні вітри та надавав дані для метеорологів та прогнозувань зміни клімату. Він став першим супутником, «смерть» якого була «зрежисована». Він отримав команду використовувати паливо для поступового зниження і входу в атмосферу Землі.

Апарат одержав останню команду зниження орбіти 28 липня. На отриманих знімках можна роздивитися кольорові плями, що відображають інтенсивність сигналів радіолокації, відображених кораблем. Щоб отримати їх, Інститут Фраунгофера в Німеччині використав свою радіолокаційну антену TIRA діаметром 34 метри для відстеження Aeolus протягом чотирьох хвилин.

Супутник м'яко притягнуло до Землі, він знову увійшов в атмосферу планети приблизно через дві години. За оцінками вчених, близько 80% апарату згоріло в атмосфері, а ще 20% пережило входження до неї в небі над Антарктидою.

Операцію з повторного входу супутника в атмосферу було проведено для того, щоб перевірити можливість безпечного зведення з орбіти невеликого, але потенційно небезпечного космічного сміття.

Нагадаємо, 5 липня європейська ракета-носій Ariane 5 здійснила свій останній політ у космос. «Кар'єра» ракети-носія почалася 1996 року, відтоді вона здійснила 117 орбітальних польотів.