UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британські науковці заявили про прорив у лікуванні хвороби Альцгеймера

Очікується, що лікування людей буде можливим як мінімум через 8-10 років, для цього ще необхідно провести цілу низку експериментів та аналізів.

Дослідники у Великобританії заявляють про те, що вони зробили великий крок на шляху до розробки ефективного лікування хвороби Альцгеймера та інших хвороб мозку.

Науковці вперше продемонстрували, як хімікат може повністю зупинити смерть клітин мозку.

Дослідження на мишах було опубліковано у журналі Science Translational Medicine. Вчені підкреслюють, що лікування для людей стане доступним щонайменше через десять років.

Професор Роджер Морріс з лондонського Кінгс-коледжу заявив, що це може стати ключовим моментом в історії медицини. Розробка вчених допоможе лікувати хворобу Альцгеймера, Паркінсона і низку інших нейродегенеративних захворювань.

Інше дослідження, пов'язане з хворобою Альцгеймера, провели працівники стоматологічного коледжу при Флоридському університеті. Вони з'ясували, що розвиток хвороби може бути пов'язаний з захворюванням ясен.

Під час дослідження, опублікованому в Journal of alzheimer's Disease, вчені проаналізували зразки головного мозку 10 хворих і 10 здорових добровольців та виявили бактерію, пов'язану з хворобою ясен, у 4 з 10 осіб, що страждають на хворобу Альцгеймера. У здорових учасників експерименту цю бактерію не знайшли.

"Дослідження чітко показує, що існує взаємозв'язок між бактерією порожнини рота і хворобою Альцгеймера, проте причинно-наслідкові асоціації поки не встановлено", - коментують вчені. Проведені раніше експерименти на лабораторних мишах показали аналогічні результати.

На думку дослідників, бактерія, що знаходиться у порожнині рота, потрапляє у кровотік під час пережовування їжі після застосування зубної щітки, зубної нитки і стоматологічних маніпуляцій. Потім вона опиняється в головному мозку, що може призвести до пошкоджень його тканин, які характерні для хвороби Альцгеймера.

Згідно з даними американського Центру з контролю і профілактики захворювань, близько 64% американців у віці 65 років і старше мають пародонтит середнього та тяжкого ступенів тяжкості. Хвороба Альцгеймера - основна причина розвитку слабоумства - вражає понад 5 млн американців і часто є причиною смерті. Нині в усьому світі налічується близько 36 млн осіб, які страждають на хворобу Альцгеймера, а до 2050 року, за прогнозами експертів, кількість хворих може зрости вчетверо. !zn

Читайте також:

Вчені з'ясували, що у старості наш мозок іржавіє у буквальному сенсі

Вчені виявили ген-провісник години смерті

Вчені пропонують інсуліновий спрей для носа як альтернативу ін'єкціям

Вченим вдалося виявити загальні причини розвитку діабету і хвороби Альцгеймера