Бетон може стати міцнішим на 29%, якщо до нього додати перероблену кавову гущу, з'ясувала команда вченого Раджива Ройчанда (Rajeev Roychand) з університету RMIT у Мельбурні (Австралія), передає NewScientist.
Вчені зібрали відпрацьовану кавову гущу з кількох місцевих кафе та перевірили, чи можна використовувати її для заміни піску, який зазвичай додають у бетон.
З'ясувалося, що немодифікована кавова гуща послаблює бетон при заміні піску, проте якщо її нагріти в печі при температурі 350°C протягом 2 годин, утворюється речовина, схожа на деревне вугілля/біочар: заміна ним 15% піску в бетоні дозволила отримати бетонні блоки, які були на 29% міцніші за звичайні.
Ройчанд зазначає, що додавання биочара здатне робити бетон міцнішим, оскільки він має пористу структуру, що затримує вологу. Це може запобігти висиханню бетону зсередини та утворенню мікротріщин, які можуть послаблювати структуру бетону.
Дослідники сподіваються налагодити співпрацю з місцевою владою та промисловими групами для проведення польових випробувань бетону, збагаченого кавовим біочаром.
"Деякі представники місцевої влади, які борються із проблемою утилізації органічних відходів, виявили інтерес до нашої роботи", - сказав Ройчанд.
Щорічно у світі виробляється близько 18 млн тонн відпрацьованої кавової гущі, більша частина якої потрапляє на звалище. При її розкладанні на звалищі виділяється метан, який здійснює в 21 раз сильніший вплив на глобальне потепління, ніж вуглекислий газ.