UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи отримали знімок туманності Тарантул з високою роздільною здатністю

Туманність розташовується на відстані 160 тисяч світлових років від Землі.

Вчені Європейської південної обсерваторії за допомогою Дуже великого телескопа отримали знімок туманності Тарантул з високою роздільною здатністю. Як повідомляється на сайті обсерваторії, на знімок потрапили зоряні скупчення, газові хмари і розсіяні залишки вибухів наднових. З такою високою роздільною здатністю зображення цієї області вдалося отримати вперше.

Туманність Тарантул простягається більше, ніж на тисячу світлових років у сузір'ї Золотої Риби, видимому тільки на небі південної півкулі. Ця туманність є частиною Великої Магелланової Хмари, карликової галактики розміром приблизно 14 тисяч світлових років, однією з найближчих до Чумацькому Шляху.

У центрі туманності розташовується гігантське молоде зоряне скупчення NGC 2070. У щільному ядрі цієї області, в якій відбувається спалах зореутворення, R136, знаходяться деякі з найбільш масивних і таких, що мають найбільш високу світність з усіх відомих, зірок.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.