UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологам вдалося знайти можливе «місто біблійних чудес»

Тут Христос нагодував п'ять тисяч осіб двома рибами і ходив по воді.

Група вчених під керівництвом Рамі Арава з Університету Небраски знайшла поселення, яке може виявитися Віфсаїдою Галілейською. Це давньоєврейське поселення згадується в Новому Заповіті. Вважається, що саме тут Ісус нагодував п'ять тисяч осіб двома рибами і ходив по воді. Вифсаїда ж вважається батьківщиною апостолів Андрія, Петра і Філіпа. На те, щоб знайти поселення, дослідникам знадобилося 32 роки, повідомляє Naked science.

Кілька років тому було висунуто припущення про те, що археологічний пам'ятник Ел-Телль на Голанських висотах може бути тим самим поселенням. Але в 2017 році археологи заявили, що Вифсаїда знаходилася на північному березі озера Кінерет (в Біблії згадується як Галілейське море), неподалік від руїн міста Ель-Араджі.

Нові ж результати розкопок в Ел-Телль показали, що Вифсаїда дійсно могла знаходитися тут. Арав стверджує, що знахідки, зроблені тут, переконали не тільки його, а й групу експертів. Крім того, він спирається на праці римського історика Тіта Флавія Йосипа, який стверджував, що поселення знаходилося на Голанських висотах.

Під час розкопок археологи виявили в поселенні храм, який міг бути присвячений Юлії Августі - дружині Октавіана Августа і матері імператора Тіберія. Це цілком узгоджується з тим, що приблизно в 30-33 роках нашої ери місцевий правитель (тетрарх) Ірод Пилип II надав Віфсаїді статус поліса і перейменував її в Юлію - на честь тієї самої дружини імператора.

Вчені також з'ясували, що руїни в Ет-Телль раніше називалися Цед - цим словом в стародавньому Ізраїлі називали як полювання, так і риболовлю. Швидше за все, пізніше назва місця трансформувалася в Бейт-Цед, а потім отримала відому нині форму Віфсаїда.

У Святому Письмі Віфсаїда описується як місто, в яке можна було дістатися прямо на човні. За словами Арава, Галілейське море знаходиться прямо в центрі Сиро-африканського розлому і знаходиться під впливом тектонічних зсувів. Тобто, берегова лінія могла серйозно змінитися через тектонічні процеси і коливання рівня води.

Вважається, що Віфсаїда разом з іншими поселеннями була проклята Христом, оскільки її мешканці не покаялись. Археологи ж вважають, що історія міста не завершилася катастрофою, воно було поступово покинуте жителями в IV столітті.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи знайшли в Єгипті кладовище незвичайних домашніх тварин

Раніше міжнародна команда археологів на чолі з професором Йосефом Гарфінкелем з Єврейського університету заявила про те, що їй вдалося виявити поселення часів царя Давида, яке може бути руїнами біблійного міста Секелаг.