UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євробаскет: Україна поступається Литві, але виходить до чвертьфіналу

Українські баскетболісти домоглися історичного результату на чемпіонаті Європи, пробившись до плей-офф турніру. Допомогла українцям у цьому збірна Бельгії.

Збірна України з баскетболу поступилася Литві 63:70 в останньому матчі другого групового турніру, однак завдяки перемозі Бельгії над Латвією українці пробилися до чвертьфіналу Євробаскету.

У першому в історії українського баскетболу матчі плей-офф чемпіонату Європи українці можуть зустрітися зі Словенією або Італією. Суперник визначиться 16 вересня після заключних поєдинків у групі F, а чвертьфінали стартують 18 вересня.

На поєдинок з триразовими чемпіонами Європи, учасниками кількох Олімпійських ігор українці виходили, знаючи, що при будь-якій ситуації на майданчику вони вже завоювали право грати у чвертьфіналі. Адже Бельгія обіграла нашого головного конкурента латвійців, якому "синьо-жовті" поступилися з розгромним рахунком у першому матчі другого групового раунду. Бельгійці дотиснули-таки латишів у четвертому періоді, перемігши 60:56.

Тому у протистоянні з Литвою на кону стояла честь українського баскетболу - і нічого більше. Втім, тренерський штаб отримав рідкісну, але дуже хорошу можливість перевірити своїх підопічних у бойових умовах, але в тій ситуації, коли результат не тяжіє над ними.

Вийшло досить непогано: українці не загубилися на майданчику, кілька разів вели у рахунку, і приблизно до передостанньої хвилини матчу було незрозуміло, хто ж все-таки переможе. У ключовий момент Максим Корнієнко не потрапив триочковим, а розігруючий Пух Джетер не зумів вчасно ввести м'яч з ауту і українці втратили право на атаку. Тактика фолів не спрацювала, бо литовці у відповідальний момент були точні з точки.

Литва стала третьою командою на турнірі, якій вдалося обіграти Україну - всього ж українці провели на ЧЄ 8 матчів, у 5 з яких перемогли. Такий результат уже сам по собі є історичним, ну а вихід до плей-офф і можливість отримати право стати учасником чемпіонату світу-2014 - хороший стимул для підопічних Майка Фрателло.

Для нового звершення українцям слід виграти ще один матч на турнірі - саме тоді ми вирушимо в Іспанію в наступному сезоні. !zn

Читайте також:

Український баскетбольний талант став найкращим європейцем на драфті НБА

"Будівельник" підписав колишнього баскетболіста "Майамі" і "Сан-Антоніо"