UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проведення Ліги Чемпіонів приносить УЄФА півтора мільярда євро щорічно

Головний футбольний клубний євротурнір вже давно став успішним комерційним проектом.

Футбольна Ліга Чемпіонів приносить Союзу європейських футбольних асоціацій 1,5 мільярда євро доходу щорічно, що з одного боку робить цей турнір успішним комерційним проектом, з іншого - стимулює клуби вдосконалювати свою спортивну та організаційну структуру.

Як розповів професор Гамбурзького инстутута світової економіки (HWW), експерт в області спорту Хеннінг Фепель, приблизно 80 відсотків від доходів йде учасникам змагань, а лише 20 відсотків залишається у розпорядженні УЄФА. Сума, що залишилася в організації, використовується на різні, в тому числі і маркетингові витрати.

"Гроші, що дістаються клубам, розподіляються за складними критеріями. Частково це залежить від спортивних успіхів. Щось іде на підтримку малих клубів. Є і фонд, який перераховує гроші національним лігам. А вже вони вирішують, хто більше за інших потребує додаткового фінансування", - пояснив професор Фепель.

За допомогою системи розподілення коштів УЄФА стимулює успішні футбольні клуби до подальшого розвитку. А незабаром, отримує ще більший дохід від гарної гри європейських грандів.

Подібна система частково працює і для менш розкручених і фінансово забезпечених команд з Європи.

"Оскільки у Лізі чемпіонів можна заробити такі гігантські суми, це чинить величезний тиск на клуби і є потужним стимулом для них щодо участі у розіграші. Але місць для всіх не вистачає. Давайте візьмемо бундеслігу. "Штутгарт", "Вольфсбург", "Шальке 04", "Гамбург" - всі хочуть брати участь у Лізі чемпіонів. Заради цього команди залазять у борги. Але виправдовуються ці витрати не для всіх", - зазначив експерт.

Фепель вважає, що УЄФА найближчим часом не буде відмовлятися від нинішнього формату Ліги Чемпіонів, який включає в себе проведення групового раунду і плей-офф.

"Введення групового раунду різко підвищило доходи. Від цього виграли і клуби. Деякі з них навіть вимагали групового раунду. В результаті з волі УЄФА різко посилилася комерціалізація турніру", - пояснив Фепель.

Зазначимо, що влітку в УЄФА повідомили, що донецький "Шахтар", що дійшов до 1/8 фіналу розіграш-2012/13, заробив 16,987 мільйона євро. Київське "Динамо", яке припинило виступи у найпрестижнішому турнірі на стадії групового раунду, отримало від УЄФА 11,484 мільйона. Найбільш високим виявився дохід у "Баварії", яка заробила за участь у ЛЧ-2012/13 55 мільйонів євро.

Нагадаємо, що раніше УЄФА прийняло кілька рішень з метою підвищити комерційну привабливість іншого клубного євротурніру - Ліги Європи. Зокрема, з сезону-2015/16 переможець цих змагань автоматично отримає путівку у Лігу Чемпіонів, а на нещодавньому засіданні Асоціації європейських клубів обговорювалася можливість надання пропуску у ЛЧ всім "лігоєвроповським" чвертьфіналістам.

2 жовтня у рамках групового турніру Ліги Європи донецький "Шахтар" на своєму полі зіграє з "Манчестер Юнайтед". !zn

Читайте також:

Ліга Чемпіонів: "Базель" продовжив засмучувати фаворитів і у новому сезоні

"Баварія" стала найдорожчим футбольним брендом світу

У "Манчестер Юнайтед" оголосили про більш ніж 500-відсоткове збільшення прибутку