UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський вніс до Ради пакет законопроєктів щодо протидії загрозам національній безпеці України у сфері громадянства

Один із законопроєктів стосується відповідальності за порушення законів у сфері громадянства.

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради пакет законопроєктів, які стосуються запобігання та протидії загрозам національній безпеці України у сфері громадянства, а також відповідальності за порушення законодавства у сфері громадянства. Зеленський вніс ці законопроєкти в один день з документом щодо множинного громадянства, повідомили в Офісі президента.

Так, законопроєкт №6369 «Про запобігання та протидію загрозам національній безпеці України у сфері громадянства» визначає правові та організаційні засади функціонування системи декларування українцями наявності громадянства інших держав або перебування у процедурі його набуття чи припинення. У документі також прописані правові засади:

Законопроєкт №6370 «Про внесення змін до статті 570 Митного кодексу України щодо запобігання та протидії загрозам національній безпеці України у сфері громадянства» передбачає обмеження на зайняття посад у митних органах українцями, які мають або набули громадянство або підданство іноземної держави чи держав.

Також зареєстровано законопроєкт №6371 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо запобігання та протидії загрозам національній безпеці України у сфері громадянства». Передбачається, що він має протидіяти використанню українцями громадянства іноземної держави як інструмента: 

Зокрема, документом пропонується обмежити заняття посад в органах судової влади українцями, які мають або набули громадянство іншої держави.

Законопроєктом №6372 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України (щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері громадянства)», пропонується встановити амінвідповідальність за несвоєчасне подання або неподання декларації про: 

Також передбачена кримінальна відповідальність за умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних даних про наявність громадянства чи підданства іноземної держави.

Читайте також: Арахамія уточнив, хто не зможе отримати подвійне громадянство

Раніше повідомлялося, що Зеленський вніс до Ради законопроєкт №6368 «Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України». Зеленський визначив законопроєкт про множинне громадянство як невідкладний. Серед іншого, стаття 9 законопроєкту визначає, що «іноземець або особа без громадянства можуть бути за їх заявою прийняті до громадянства України». Також у документі перераховані умови прийняття до громадянства України.

Зазначимо, у Верховній Раді ще два роки тому зареєстрували президентський законопроєкт про подвійне громадянство. Однак у травні 2020 року розгляд документу відклали.

Єдиної думки щодо подвійного громадянства немає ані в українському суспільстві, ані у владі. Так, перший віцеспікер ВР Руслан Стефанчук вважає, що введення в Україні подвійного громадянства об'єднає її громадян за кордоном, а міністр закордонних справ Дмитро Кулеба – що подвійне громадянство потрібне, але не з країною-агресором.

Зараз Україна формально не визнає подвійного громадянства, але фактично не забороняє його. Крім того, досі відсутній спеціальний правовий механізм щодо регулювання процедури втрати громадянства України.