UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський та Слуга народу не пройшли тест місцевими виборами – Associated Press

Спостерігачі спрогнозували, що після муніципальних виборів політичний тиск на Зеленського триватиме

У неділю українці голосували на місцевих виборах, які вважаються випробуванням для президента Володимира Зеленського, який став главою держави на обіцянках принести мир, викорінити ендемії корупції і зміцнити ситуацію, що погіршується економіку.

Агентство Associated Press нагадує, що Зеленський став президентом у квітні 2019 року в результаті впевненої перемоги за обіцянки припинити боротьбу між українською армією і підтримуваними Росією бойовиками на сході країни. Попри відсутність попереднього політичного досвіду, він швидко закріпив свою владу, призначивши дострокові парламентські вибори, які призвели до того, що його партія отримала більшість.

Але популярність 42-річного Зеленського неухильно знижувалася, оскільки рівень життя продовжував падати, корупція залишалася панівною, а міжнародні зусилля щодо врегулювання війни в Донбасі не привели до відчутного прогресу.

У той час як рейтинг схвалення президента падає, інші політичні групи перегрупувалися і працювали над тим, щоб кинути виклик його партії "Слуга народу".

"Час працює проти влади, тому що дива, обіцяного Зеленським, так і не відбулося, і українці відчули, що не можуть жити як в серіалі та змушені ще більше затягувати паски", - сказала агентству Associated Press 58-річна продавчиня Тетяна Фурс.

Очікується, що партії експрезидента Петра Порошенка та експрем'єрміністерки Юлії Тимошенко отримають більшість місць мера в місцевих радах в західній частині країни. Проросійська партія "Опозиційна платформа - За життя" позиціонується так, щоб показати добрі результати в основному на російськомовному сході та півдні України.

Вибори не проходили в тих районах східної України, які контролюються підтримуваними Росією бойовиками угруповань "ДНР" і "ЛНР".

У кроці, який Зеленський широко розцінює як спробу підкріпити свою знижену популярність, він об'єднав місцеві вибори з "опитуванням", де виборцям запропонували висловити свою думку з таких питань, як легалізація канабісу для використання в медичних цілях, введення довічного ув'язнення за корупційні злочини та створення вільної економічної зони в Донбасі.

"Зеленський добре знає про різке падіння рейтингів схвалення і намагається виправити ситуацію, намагаючись залучити до участі у виборах молодих і ліберальних виборців з питанням щодо коноплі", - сказав агентству Associated Press київський політолог Вадим Карасьов.

Зеленський говорить, що результати опитування допоможуть сформувати порядок денний уряду, але багато виборців відкинули його як неактуальне.

"Більшості українців конопля може знадобитися, щоб забути про головну проблему - широкої бідності", - сказав агентству Associated Press 48-річний київський інженер Ігор Дріхайло, який торік проголосував за Зеленського, але висловив розчарування його роботою на посаді президента. "Слова уряду відрізняються від вчинків, і він не зміг зупинити більшість українців від сповзання в бідність".

Спостерігачі прогнозували, що після муніципальних виборів політичний тиск на Зеленського триватиме, а політичні суперники, швидше за все, наполягатимуть на дострокових парламентських виборах.

"Місцеві вибори підготують ґрунт для нападу на Зеленського з усіх боків", - заявив агентству Associated Press директор аналітичного центру Володимир Фесенко. "Праві та ліві сили будуть розгойдувати човен і намагатися спровокувати нову політичну кризу, прагнучи, принаймні, кинути виклик парламентській більшості".

Зеленський також стикається з висхідним тиском з боку разового союзника. Мільярдер Ігор Коломойський сподівався, що скасують націоналізацію його "Приватбанку", але Зеленський відмовився скасувати це рішення.

"В помсту Коломойський почав методично руйнувати більшість Зеленського в парламенті, виставивши кілька нових партій", - сказав Карасьов, зазначивши, що децентралізація, яка дала широкі повноваження мерів і місцевих радам, зробить результати недільних місцевих виборів особливо значущими.

"Результати місцевих виборів можуть стати холодним душем для Зеленського, якому доведеться протистояти як партіям, контрольованим олігархами, так і посилюється регіональним елітам", - сказав він.

Читайте також: Казка Зеленського закінчена – Atlantic Council

Детальніше про те, хто, як і для чого бере владу в обласних центрах України 25 жовтня, читайте в передвиборчому проєкті ZN.UA "Країна по поличках" (українською та російською мовами).