UA / RU
Підтримати ZN.ua

За відставку Рябошапки не голосували 45 "слуг", "Голос", "ЄС" і "Батьківщина"

Без "ОПЗЖ" і безпартійних мажоритарників для відставки генерального прокурора не вистачило б голосів.

За відставку генерального прокурора Руслана Рябошапки на засіданні Верховної Ради у четвер, 5 березня, проголосували 263 народних депутатів.

Зокрема, проект постанови про висловлення недовіри генпрокурору підтримали 179 депутатів від "Слуги народу", 36 членів фракції проросійської "Опозиційної платформи – За життя", 15 і 16 представників груп "За майбутнє" та "Довіра", а також 17 позафракційних парламентаріїв.

Таким чином, в монобільшості не було єдності щодо необхідності відставки Рябошапки, і самостійно прийняти це рішення президентська фракція не змогла б. Як і повідомлялося раніше, за звільнення генпрокурора голосували "ОПЗЖ", а також безпартійні мажоритарники.

Фракція "Слуги народу" складається із 248 осіб. Шестеро з них голосували проти відставки Рябошапки, 28 утрималися, 11 – не голосували, 24 були відсутніми на засіданні.

Інші фракції не дали за відставку генпрокурора жодного голосу: депутати від "Європейської Солідарності" і "Батьківщини" переважно утрималися, а більшість представників "Голосу" натиснули червону кнопку.

Раніше до Ради внесли проекти постанов про недовіру генпрокурору Русланові Рабошапці і директору НАБУ Артемові Ситнику. Ініціаторами відставок виступили близькі до Ігоря Коломойського депутати від "Слуги народи", а також члени проросійської "Опозиційної платформи – За життя".

Голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія заявив, що "останньою краплею" стало непідписання Рябошапкою підозр Петрові Порошенку. Зеленський дорікнув генпрокуророві в тому, що той "не продемонстрував результату".

Головний експерт StateWatch Олександр Леменов констатує, що ДБР підготувало проект підозри Петроіі Порошенку з грубими процесуальними помилками і безсенсовним нагромадженням цитат із законів. Не підписавши підозри, Рябошапка фактично вберіг прокуратури та керівництво держави від неминучої ганьби в судах.

Детальніше про те, як у ДБР підготували "якісний" проект підозри Порошенку, читайте в статті Олександра Леменова для ZN.UA.