UA / RU
Підтримати ZN.ua

Влада звітує про підвищення зарплат, але «заощаджує» на працівниках судів – звернення

Низькі зарплати працівників апарату місцевих і апеляційних судів змушують досвідчених спеціалістів  шукати нову роботу. Або – зловживати службовим становищем. А українці тим часом втрачають можливість захистити себе у судах.

В Україні критично бракує працівників суду – низька зарплатня та надмірні навантаження створюють сприятливі умови для корупції та провокують регулярні звільнення. Попри деклароване владою зростання зарплат, саме ця сфера 2022 року зіткнулася зі зменшенням фінансування.

«У 2021 року для Шостого апеляційного адміністративного суду було виділено фонд заробітної плати 34 837 100 грн, а у 2022 році – 28 928 500 грн, тобто менше майже на 17% (5 908 600 грн) порівняно з минулим роком», - йдеться у зверненні голови ШААС Олени Кузьмишиної.

Аналогічна ситуація склалася і з нарахуванням на оплату праці: у 2022 році на ці потреби виділили 16 028 500 грн проти 16 673 500 минулого року – показник зменшився на 645 тисяч гривень або майже на 4%.

«Таким чином, фонд заробітної платні та нарахування на оплату праці в 2022 році працівникам апарату Шостого апеляційного адміністративного суду, порівняно з 2021 роком, зменшено на 6 553 600 грн», - наголошується у зверненні.

Шостий апеляційний адміністративний суд/Facebook

Минулого року з апарату ШААС звільнились 59 кваліфікованих працівників, адже зарплата у 6,5-8 тисяч гривень не може забезпечити нормальний рівень життя.

«Фінансування судової влади у 2022 році, зокрема на оплату праці працівників апарату суду (…), є критично недостатнім», - підкреслює голова суду.

Кузьмишина звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, голови парламентського Комітету з питань правової політики Андрія Костіна, т.в.о. голови Державної судової адміністрації України Олексія Сальнікова з проханням терміново виділити додаткове фінансування у розмірі 8 414 300 грн.

Тенденція до постійного зменшення зарплат працівників суду спостерігалася і у 2020-2021 роках у судах різних інстанцій і регіонів країни. Тому лист-звернення Кузьмишиної варто розглядати у контексті проблем судової системи України, а не конкретного суду.

Читайте також: Адвокатка називає шляхи виходу з цейтноту кадрової кризи у судах

Згідно з останніми статистичними даними, зараз в Україні бракує 3 559 працівників судів. Це – місцеві та апеляційні суди, перша інстанція, до якої громадяни звертаються у пошуках правосуддя.

Що не так із судовою реформою, і на що треба насамперед звернути увагу для виведення її у правильне русло? Читайте у матеріалі Тетяни Огнев’юк «Вам справді потрібне правосуддя?» у ZN.UA.