UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відбір суддів КСУ: Венеційська комісія рекомендує залучити суспільство до процедури

Комісія розглянула законопроєкт про реформу КСУ, необхідний для вступу України в ЄС.

Венеційська комісія розглянула законопроєкт про вдосконалення процедури відбору кандидатів у судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах, прийнятий Верховною Радою за основу (у першому читанні) 6 вересня, й надала свої рекомендації щодо його покращення. Про це йдеться у відповідному висновку комісії.

Згаданим документом Рада пропонує створити Дорадчу групу експертів для допомоги органам, які призначають суддів КСУ, у оцінці моральних якостей і рівня компетентності у сфері права кандидатів. Затвердження реформи КСУ є однією з вимог Європейського Союзу на шляху України до членства в блоці.

Після аналізу Венеційська комісія відзначила зусилля української влади щодо покращення конкурсного відбору в Конституційний Суд України. Там додали, що потенційні зміни значною мірою сприяють впровадженню попередніх рекомендацій комісії, але ще є простір для вдосконалення процедури.

Читайте також: Судова реформа в Україні лишається ключовим пріоритетом – посли G7

Так, орган надав Україні ще кілька рекомендацій, до яких парламент може прислухатися на етапі розгляду законопроєкту для забезпечення всіх необхідних гарантій незалежності, неупередженості й ефективності Дорадчої групи експертів, щоб її діяльність відповідала міжнародним стандартам.

Йдеться про такі пропозиції:

Як просувається судова реформа у ситуації війни? Які люди претендують на ключові ролі у системі? Як триває процес формування нового складу Вищої ради правосуддя – ключового для судової системи органу? Читайте в тексті Михайла Жернакова та Саміри Аббасової «Судова реформа. З якими ризиками йде процес формування ВРП».