UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховна Рада звернулась до міжнародної спільноти через російський шантаж

Верховна Рада затвердила звернення до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, урядів та парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій щодо неприйнятності військового шантажу з боку Росії, який вона здійснює з метою недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України. За відповідний проект постанови проголосували 282 депутати.

В парламенті зазначили, що прийняття постанови спрямоване на реалізацію стратегічного курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію, який було закріплено в Конституції України, та підтримується 67,1% громадян стосовно членства в ЄС та 59,2% щодо членства в НАТО.

«Спроби Російської Федерації говорити з демократичним світом мовою вимог і ультиматумів, намагання переглянути основоположні принципи європейської безпеки, концентрація її збройних сил на східному кордоні вільної Європи, зазіхання на територіальну цілісність і суверенітет України -  все це має спонукати цивілізований світ вжити термінових і дієвих політико-дипломатичних заходів задля спільного стримування Російської Федерації, яка порушує загальновизнані принципи і норми міжнародного права та обрала безперспективний шлях шантажу і погроз», - йдеться у постанові.

Постанову від імені голови ВРУ мають  невідкладно направити до  Звернення до ООН, Європарламенту, урядів та парламентів іноземних держав та парламентських асамблей міжнародних організацій.

Читайте також: Чехія розгляне питання про відрядження солдат в Україну для протидії російській агресії

Росія вже кілька місяців активно нарощує війська на кордоні з Україною. На тлі розмов про можливість повномасштабної війни РФ вимагає від НАТО «гарантій безпеки», згідно з якими Альянс має відмовитися від приєднання України та будь-якої військової діяльності в Україні, Східній Європі, Закавказзі та Центральній Азії.

10-13 січня відбулися три раунди переговорів, присвячених російським претензіям стосовно європейської безпеки: переговори делегацій Росії і США в Женеві, засідання Ради Росія-НАТО у Брюсселі та переговори в рамках ОБСЄ.

Переговори були «складними, але професійними», повідомили у РФ. За підсумками всі учасники заявили про розбіжності в позиціях. Вимоги Росії щодо нерозширення НАТО на схід були визнані неприйнятними, Москва отримала конкретну відмову на свою завуальовану пропозицію щодо переділу світу на нові «сфери впливу».

Докладніше про те, чого добивається Москва і чи піде Захід їй на поступки, читайте у статтях Сергія Корсунського «Ультиматум Путіна і переговори Росія–США: чи здадуть Україну» та Олексія Іжака «Чи відведе Путін війська від України після переговорів зі США?» Про стратегію адміністрації Джо Байдена щодо стримування масштабної агресії Росії проти України читайте у статті Олександра Хари «Як Білий дім відповів Кремлю: навіщо Блінкен приїздив до Києва».